Sprzedaż portalu bez zgody autora

• Autor wątku Autor wątku maniek6
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

maniek6

Stały bywalec
Odpowiedzi
1 073
Witam!
Kupiłem pewną rzecz u jednego z allegrowiczów, niestety była uszkodzona a allegrowicz nie miał pieniędzy. Jednak posiadał portal Konta RAPIDSHARE Premium kupiony od autora, nie podpisywał ani nie zgadzał się na żadną licencję, zgodziłem się go wziąć wzamian za zaległe mi pieniądze.
Wziąłem go i wystawiłem na allegro.

Dziś otrzymuje taki mail od twórcy skryptu:
Witam,

Prosimy o udokumentowanie legalności serwisu wystawionego na sprzedaż pod niniejszym linkiem.

WWW.RS-SHOP.COM.PL ZARABIAJĄCY PORTAL RAPIDSHARE (832038483) - Aukcje internetowe Allegro

W/w serwis jest własnością grupy rsPoland i nie może być rozpowszechniany na Allegro .

Zgodnie z naszymi informacjami nie jestescie Państwo właścicielami serwisu - prosimy o udokumentowanie

transakcji.

Wystawianie naszego autorskiego skryptu , wdrożenia naruszają zasady licencji użytkownia oprogramowania.

Na odpowiedź czekamy do 5 grudnia 2009 .

Jeżeli sytuacja pozostanie nie wyjaśniona dobrowolnie , będziemy zmuszeni rozpocząć postępowanie

mediacyjne, kolejnie na drodze sądowej w celu naruszenia praw autorskich oraz zadośćuczynienia.

Z poważaniem,
Paweł Krok
Marek Gilowski

Co teraz? Czy grozi mi coś za sprzedanie tego portalu lub za wystawienie go na allegro?

maniek6 napisał:
Jednak posiadał portal ****** kupiony od autora, nie podpisywał ani nie zgadzał się na żadną licencję, zgodziłem się go wziąć wzamian za zaległe mi pieniądze.
Czyli co, przekazał portal bez żadnej umowy, ani nic? Po prostu przesłał hasła - i już?

W ogólności każdy portal stanowi czyjąś własność jako egzemplarz dzieła, oraz ktoś posiada majątkowe prawa autorskie (lub licencję) do niego (jeśli portal spełnia kryteria bycia utworem w świetle ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych, a w ogólności zwykle spełnia je...). Tak, więc nie można ot tak sobie przekazać komuś portalu nie legalizując kwestii praw autorskich. Z drugiej strony przejęcie (jak w tym przypadku) portalu (a właściwie tylko jego egzemplarza) bez sprawdzenia legalności portalu od strony praw autorskich może rodzić właśnie przedstawione problemy.

Trzeba rozmawiać z firmą i poprosić o udokumentowanie własności praw autorskich do portalu, a następnie wyjaśnić sprawę i jakoś się ułożyć...

Powrót