Sprzedaż praw autorskich do wierszy

• Autor wątku Autor wątku diwad1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

diwad1

Użytkownik
Odpowiedzi
36
Witam,

Piszę wierszę i niedawno zainteresowało się nimi pewne wydawnictwo które wydaję różne rzeczy wielu ciekawych autorów: zaczynając od prozy, komiksy kończąc na poezji.

Wydawnictwo zaproponowało wydanie tomiku poezji w formie elektronicznej tzw e-booku - książki elektronicznej. Myślę o tym żeby się zgodzić (czekam jeszcze za decyzją jednego Wydawnictwa które oferuje wydawanie książek w formie drukowanej a na takiej bardziej mi zależy - jednak tak czy owak wydanie w formie elektronicznej jest na dzień dzisiejszy pewne).

Pani redaktor a jednocześnie właścicielka chcę kupić ode mnie prawa autorskie na okres 3 lat lub bezterminowo. Co to do końca znaczy... że jeżeli sprzedam te wiersze największe prawa przez 3 lata ma Ów wydawnictwo a ja jestem tylko ich twórcą i przez ten okres mogą robić z nimi co tylko chcą. Oczywiście rozważam sprzedaż praw autorskich (praw majątkowych do wierszy) ale na okres 3 lat nie bezterminowo.

Jakie są stawki sprzedaży poezji? Może ktoś wie orientacyjnie - ja zupełnie się na tym nie znam.

Dziękuje BARDZO za POMOC!

Pozdrawiam,

W przypadku przeniesienia praw autorskich można je przenieść na niektórych polach eksploatacji, np. elektronicznie tak, ale papierowo nie.

Jeśli to ma być czasowe, to raczej mówilibyśmy o licencji wyłącznej.

Oczywiście, np. jeżeli papierowe to tylko papierowe?

Dziękuje za odpowiedź.

Powrót