Sprzedaż praw autorskich

• Autor wątku Autor wątku ladovnik
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

ladovnik

Użytkownik
Odpowiedzi
32
Witam. Jestem autorem pewnego skryptu internetowego, który udostępniałem do tej pory na licencji GNU AGPL v3. Nie mam jednak już czasu aby rozwijać ten skrypt i chciałbym sprzedać prawa autorskie innej osobie, która chciała by rozwijać ten skrypt.

Czy mogę tak zrobić i jeśli tak to jakby taka sprzedaż przebiegała?

Pozdrawiam,
ladovnik

Witam, jeśli program jest Pana autorstwa, to oczywiście, że może go Pan sprzedać razem z majątkowymi prawami autorskimi i zezwoleniem do realizacji praw zależnych.

A jak taka sprzedaż wygląda? Kupiec przelewa mi na konto ustalone wynagrodzenie i to wszystko? Czy trzeba jeszcze podpisywać jakieś umowy itp.?

Mam jeszcze jedno pytanie. W ogłoszneiu napisałem, że chcę sprzedać skrypt wraz z prawami autorskimi. Czy to wystarczy, czy muszę wyszczególnić o jakie prawa chodzi (a chcę odsprzedać wszystkie)?

Sprzedaż programu komputerowego to de facto zawarcie pisemnej umowy o przeniesienie majątkowych praw autorskich:
- na wszystkich polach eksploatacji, czyli sposobach wykorzystania programu (lub tylko na wybranych)
- bez ograniczeń terytorialnych (lub na przykład tylko na terenie Polski...)
- warto pamiętać również o wpisaniu do umowy pozwolenia na realizację prawa zależnego przez nowego właściciela praw autorskich.

Generalnie powinno się wyszczególnić szczegółowo pola eksploatacji, ale w pan przypadku można napisać, że na wszystkich.

Jeśli umowa o przeniesienie praw autorskich nie jest pisemna, to domniemywa się, że udzielona została licencja na korzystanie z programu.

Więcej może Pan znaleźć w postach na forum - opcja 'Szukaj'....

Powrót