Sprzedaż praw do projektu małej architektury

• Autor wątku Autor wątku najders@gmail.com
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

najders@gmail.com

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam, jestem na etapie tworzenia umowy o prawa autorskie do wykonanego projektu małej arch. Produkt ma być wprowadzony na rynek i sprzedawany masowo.

Za projekt biorę symboliczną sumę, ale chciałabym mieć jakiś zysk ze sprzedaży ponieważ uważam ze jest to wartościowy produkt.

Jak sporządzić dobrze taką umowę, aby firma która to będzie produkować dzieliła się zyskiem (w sumie, też nie wiem jakiego zysku od sprzedaży mogę żądać 5- 10 %??inny....jaki?)

(Produkty- projekty które wykonam staną się środkiem utrzymania firmy w przyszłości)

Proszę o radę :)

Najlepiej umowa udzielająca firmie licencję z prawem do udzielania odpłatnych sublicencji. Praw majątkowych lepiej nie sprzedawaj (nie będziesz mogła wykorzystywać komercyjnie elementów istniejących projektów w projektach przyszłych).
W umowie zawrzyj, iż autor udziela firmie XYZ odpłatnej nieograniczonej licencji. Wynagrodzenie za udzielenie licencji składające się z dwóch części ustala się następująco:
Część stalą w postaci jednorazowego wynagrodzenia w wysokości 1000,00 zł
Część zmienną, wypłacaną miesięcznie uzależnioną od ilości sprzedanych egzemplarzy w wysokości 10% procent wartości rynkowej sprzedanych egzemplarzy.

Wysokość musisz obliczyć sobie sama (myślę, ze stosunek wynagrodzenia do zysku powinien stanowić ok 1/4 lub 1/5 dlatego musisz wyliczyć jaki to będzie % wartości za którą chcą sprzedać te elementy). W punkcie dotyczącym prowizji celowo piszę o wartości a nie zysku by firma nie mogła kombinować z kosztami w celu zmniejszenia wypłacanych tantiem.

Powrót