sprzedaż praw (pozwolenia) na wykorzystanie prywatnych zdjęć numizmatów

• Autor wątku Autor wątku doD88
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

doD88

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam Wszystkich!

Chciałem zasięgnąć informacji dotyczących praw autorskich do zdjęć monet. Jestem osobą, która interesuje się numizmatyką. Niedawno wszedłem w posiadanie bardzo rzadkiej bądź nawet nienotowanej w katalogach odmiany monety.
Czy mogę "sprzedawać" prawo (pozwolenie) na jej umieszczanie np w katalogach, które trafiają w branży kolekcjonerskiej do sprzedaży?
Proszę o jakieś informacje na temat sprzedaży takiej zgony, na wykorzystanie zdjęć mojego autorstwa mojego prywatnego numizmatu). Czy taka sytuacja jest możliwa, i jak to przedstawia się w rzeczywistości?

Mam nadzieję, że ktoś mi pomoże:)

Pozdrawiam
doD88

doD88 napisał:
Czy taka sytuacja jest możliwa, i jak to przedstawia się w rzeczywistości?
Ogólnie to prawo autorskie dotyczy tego co jest "utworem" a wg definicji "utwór" to:
Przepis prawny:
każdy przejaw działalności twórczej o indywidualnym charakterze, ustalony w jakiejkolwiek postaci, niezależnie od wartości, przeznaczenia i sposobu wyrażenia.

(art. 1 Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych)
Czy zdjęcie jako takiej monety jest twórcze i ma indywidualny charakter to można dyskutować. Wśród zdjęć, na których widnieją monety (lub moneta), jedne zdjęcia będą utworami a inne nie.

A tak w ogóle to gratuluje posiadania rzadkiego egzemplarza. :)

Dzięki za odpowiedź :) w sumie podobnie myślałem ;) czyli jest takie coś u mnie i chyba tyle, bez rewelacji poza osobistą satysfakcją :))
Jeszcze raz dziękuje, pozdrawiam :)
doD88

Powrót