Sprzedaż programiku napisanego w Visual Basic Excel czy można ?

• Autor wątku Autor wątku unikatx
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
U

unikatx

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam.
Wiem, że podobny temat już był, ale niestety nie w dalszym ciągu nie wiem czy można sprzedawać plik excel a konkretnie programik napisany w Visual Basic Excel w nim zawarty i korzystający z pliku excel ?
Czy muszę mieć założoną działalność, aby móc sprzedawać tego typu programik i czy będzie to jakoś opodatkowane ?
Osobiście nie posiadam excela program wykonałem na komputerze firmowym a więc licencja nie należy do mnie.

Ostatnia edycja:
Nie posiadasz licencji na środowisko w którym program stworzyłeś, więc nie możesz go sprzedawać. Gdybyś posiadał MS Office w wersji najwyższej (o ile pamiętam licencję to tylko w Professional plus i enterprise możesz komercyjnie wykorzystywać napisany kod VBA).
to mógłbyś sprzedawać licencje na ten programik (rozliczając się oczywiście z fiskusem z tytułu wykonywania majątkowych praw autorskich). O konieczności założenia działalności zachęcam do lektury innych wątków na forum Nowe technologie i Prawo Autorskie, gdyż temat był wałkowany do bólu z różnych możliwych stron.

jestes pewny? wydaje mi sie ze posiadajac zwykla licencje na podstawowego Excela mozna sprzedawac aplikacje wykonana w VBA. VBA cechuje sie tym, ze nie pojdzie bez Excela (nie jest oddzielnym programem), w takim razie osoba ktora kupuje aplikacje ode mnie tez musi miec swojego orginalne Excela.

Przecież VBA to język programowania. Nie potrzebujesz żadnej licencji, by go używać.

VBA działa z całym pakietem Office, tylko co to zmienia w kontekście używania tego języka i sprzedaży kodu źródłowego?

Wlasciwie to ja o to pytam.

Kolega napisal
Dombel napisał:
Nie posiadasz licencji na środowisko w którym program stworzyłeś, więc nie możesz go sprzedawać. Gdybyś posiadał MS Office w wersji najwyższej (o ile pamiętam licencję to tylko w Professional plus i enterprise możesz komercyjnie wykorzystywać napisany kod VBA).
i to prawda? Ty mowisz, ze nie potrzebna jest zadna licencja itp.

Nie posiadasz licencji na środowisko w którym program stworzyłeś
Do stworzenia większości skryptów w VBA, szczególnie tych działających z Excelem, nie jest potrzebny pakiet Office. Wątpię, aby użycie składni było licencjonowane.

Pytanie bylo o sprzedaz programu, a nie kodu. Kod mozna sprzedawac bez obaw, jednak program nie moze byc w formacie excela.

Po pierwsze - nie ma czegoś takiego jak program w formacie Excela.
Po drugie - ten wątek to staroć.

Nie ma czegoś takiego jak program w excelu, bo excel nie posiada kompilatora, który powodowałby wygenerowanie pliku wykonywalnego. VBA jest językiem skryptowym, czyli pracuje się na kodzie źródłowym, który jest dopiero interpretowany przez Office'a. Sam format excela, czyli .xls, może być generowany z innego środowiska. Dodatkowo biblioteka .dll, którą użytkownik dołączy sobie do arkusza albo wręcz cały plik wykonywalny, który zautomatyzuje ten proces, powstaje w innym środowisku niż Excel.

Owszem, prawdopodobnie nie można sprzedawać tego jako .xls albo .xla (choć być może istnieje oprogramowanie dorzucająca makra do formatu .xls), natomiast już jako .xll spokojnie. Jednak autor nie wspominał nic o formie dystrybucji, a ta może być różna.

Ostatnia edycja:
unikatx napisał:
... Osobiście nie posiadam excela program wykonałem na komputerze firmowym a więc licencja nie należy do mnie.
Możesz tutaj udzielić więcej informacji, bo być może nie masz prawa korzystać i rozporządzać tym skryptem/programem. Szukaj - utwór pracowniczy.

sabat24 napisał:
Sam format excela, czyli .xls, może być generowany z innego środowiska.
Nie chce sie wdawac w utarczki slowne, ale to nie bedzie program napisany w VBA wtedy...

Powrót