sprzedaż programów i skryptów na Allegro

• Autor wątku Autor wątku asterrom
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

asterrom

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Chcę sprzedawać programy komputerowe własnoręcznie napisane przez Allegro. Robiłem to już kiedyś wiele lat temu ale teraz fiskus tam buszuje i nie bardzo wiem jak zrobić żeby to było legalnie. Dochody z tego są niewielkie, tam z 200 zł miesięcznie.

Ale planuje sprzedawać dodatkowo skrypty w php stron internetowych tzn gotowe CMSy, sklepy internetowe i różne tego typu rzeczy.

Czy muszę rejestrować działalność gosp? Jak z tego ewidencjonować nie wystawiając rachunków? Bo sprzedaż przez internet z wpłatą na konto i wysyłanie programu/skryptu/strony tez przez internet na maila.

Pierwsze co mi przyszło na myśl to działalność gospodarcza. I z początku byłby ryczałt od przychodów ewidencjonowanych. Ale czy zanim wogóle to uruchomię i będą z tego jakieś większe zyski mogę sprzedać jednorazowo np. 10 sztuk skryptu sklepu internetowego po np. 200 zł? I dopiero założyć firmę czy muszę od razu. Bo to się wiąże z ryzykiem i kosztami zwł. że musiałbym zrezygnować z obecnej pracy programisty w firmie żeby się tym porządnie zająć. Praca przy tym po godzinach raczej nie wchodzi w grę.

I jak teraz się wycofać z umowy o pracę i założyć firmę możliwie najmniej boleśnie? Słyszałem że w 1 okienku teraz się 1,5 miesiąca czeka na rejestrację działalności. Czy muszę rozwiązać umowę o pracę, czekać 2 tygodnie i dopiero iść do urzędu rejestrować firmę? czy mogę zacząć działać zanim zostanie rozwiązana umowa o pracę? czy mogę porzucić umowę o pracę z dnia na dzień i jakie będe miał tego konsekwencje czy dostanę świadectwo pracy? czy mój pracodawca będzie miał z tego powodu jakieś koszty?

A może działalność gosp. jest wogóle niepotrzebna przy dronnych kwotach sprzedaży?

Co jak już przekroczę granicę 80 tys zł przychodu rocznie i stanę się vatowcem? Czy w takim układzie będę zobowiązany wystawiać i wysyłać klientom rachunki kasą fiskalną? albo jakieś faktury vat?

sprzedaż programików będzie za niewielkie kwoty. Sprzedaż stron i skryptów już za trochę większe. Sądzę że pracując przy tym rzetelnie da się wyciągnąć z tego miesięczną pensję co najmniej i nie pracując tzn pracując mało i dla siebie, nie dla despoty prywaciarza który płaci 1200 zł miesięcznie a sam czerpie z ciebie krociowe zyski.

Kto posiada prawa autoraskie i majątkowe do skryptów stron www które napisałem w ramach umowę o pracę dla agencji reklamowej która miała z klientem umowę zlecenie na wykonanie strony? Czy oni posiadają prawa autorskie i majątkowe do strony www, czy klient który stronę zamówił? A jeśli wyciągnę kod który sam pisałem i grafikę zrobię inną, dołożę funkcjonalność to czy mogę go legalnie sprzedawać? czy nie mam do tego praw?

asterrom napisał:
Kto posiada prawa autorskie i majątkowe do skryptów stron www które napisałem w ramach umowę o pracę dla agencji reklamowej która miała z klientem umowę zlecenie na wykonanie strony? Czy oni posiadają prawa autorskie i majątkowe do strony www, czy klient który stronę zamówił?
Jeśli byłeś zatrudniony na umowę o pracę w agencji (czyli byłeś jej etatowym pracownikiem) oraz w zakresie umowy leżało wykonywanie oprogramowania / skryptów to wszelkie prawa autorskie (osobiste, majątkowe i do zezwalania na realizację praw zależnych) przynależały się w momencie stworzenia kodów do agencji. Chyba, że Twoja umowa o pracę miała jakieś specjalne zapisy na powyższą okoliczność.

Osobiste prawa autorskie do swoich oprogramowań (dzieł) posiadasz na zawsze Ty, chyba, że zgodziłeś się w umowie o pracę (lub innej, dodatkowej umowie z agencją) na powstrzymanie się od realizacji swoich osobistych praw autorskich, czyli przykładowo, na nie podpisywanie kodów Twoim nazwiskiem. Więcej o prawach osobistych - USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. "o prawie autorskim i prawach pokrewnych" (zwana dalej upaipp) - Art.16.

Jeśli chodzi o majątkowe prawa autorskie - to w zależności od umów z klientami - może je posiadać agencja lub klienci.
A jeśli wyciągnę kod który sam pisałem i grafikę zrobię inną, dołożę funkcjonalność to czy mogę go legalnie sprzedawać? czy nie mam do tego praw?
Jeśli nie masz majątkowych praw autorskich do kodów napisanych dla agencji, to wykorzystywać ich nie możesz.

Co do modyfikacji kodów - to tu sprawa nie jest prosta - ale w ogólności taką modyfikację można potraktować jako opracowanie kodów - Art.2. upaipp, a na korzystanie z takich zmodyfikowanych kodów musiałbyś znowuż posiadać zgodę agencji, jako posiadacza wszystkich majątkowych praw autorskich do stworzonych przez Ciebie oprogramowań.
Chcę sprzedawać programy komputerowe własnoręcznie napisane przez Allegro.
Pamiętaj przede wszystkim, że są dwa rodzaje sprzedaż oprogramowania:

#1. sprzedaż licencji na korzystanie z oprogramowania - czyli można wielokrotnie sprzedać ten sam kod wielu osobom - ważne są dobre zapisy licencyjne.

#2. sprzedaż programu z majątkowymi prawami autorskimi - czyli na danym polu eksploatacji programu (sposobie jego wykorzystywania) jest to sprzedaż jednorazowa.

Jeśli planujesz większą sprzedaż, to DG byłoby chyba najlepsze.

Jeśli sprzedawałbyś tylko oprogramowanie na zamówienie (z przeniesieniem majątkowych praw autorskich) to mógłbyś na początek realizować zamówienia jako osoba fizyczna poprzez umowy o dzieło z wystawianie faktur VAT-owskich.

Witam. Również planuję sprzedawać m. in. poprzez allegro (ebay itd.) licencje na programy które w całości sam napiszę/napisałem. Być może (zobaczę jak rozwinie się sytuacja) uruchomię stronę internetową z opisami moich programów, wsparciem techn. oraz możliwością ich zakupu. Czy muszę prowadzić działalność gospodarczą, płacić ZUS itd.. Chodzi o start ponieważ nie wiem czy pomysł wypali (przez pierwszy rok spodziewam się przychodów w granicach do 1000 zł miesięcznie), a nie chcę ponosić nadmiernych kosztów. W przypadku gdyby okazało się, że można się z tego biznesiku utrzymać pomyślę o działalności.
Obecnie nie jestem zatrudniony.

Powrót