Sprzedaż przedmiotów elektronicznych

• Autor wątku Autor wątku Piotr_81
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Piotr_81

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
26
Witam.
Starałem się znaleźć jakie informacje o moim przypadku, jednak jedyne co znalazłem to porady o sprzedaży fizycznych przedmiotów.

Po krótce: kupuję poprzez sklep internetowy za granicą (spoza UE) przedmioty elektroniczne (wysyłane mi na maila) a następnie sprzedaję je po wyższej cenie na aukcjach internetowych.

Pierwszym problemem jest to że przy kupnie nie otrzymuję żadnego dowodu zakupu w postaci faktury lub paragonu. Jedynym dowodem zakupu są informacje o zamówieniu zapisane u mnie na mailu.
Druga sprawa to rozliczanie się z urzędem skarbowym i rodzaj prowadzonej działalności. Czy na tego typu działania muszę zakładac dg? Jak powinienem się rozliczać z urzędem?

Jeśli na infromacje zawarte w moim poście jest już gdzieś odpowiedź to z góry przepraszam, ale mam problemy z połapaniem się w tych wszystkich przepisach prawnych.

Tak potrzeba zarejestrować działalność gospodarczą. Przy zakupach obowiązkowo musisz mieć dowód zakupu (faktura lub rachunek). No i trzeba rozliczać się z fiskusem i ZUSem.
Powodzenia! Unikniesz dużych kłopotów!

Witam ponownie.
Dziękuję za odpowiedź.
A co w przypadku gdy nie posiadam faktury ani rachunku?
Co może stanowić taki dowód zakupu? Kupuje to od osoby fizycznej, która wcale bym się nie zdziwił jakby sama nie prowadziła działalności na sprzedawane przedmioty - ale nie znam prawa w kraju z którego są one kupowane.

zawierasz umowę sprzedaży rzeczy z ta osoba płacisz PCC w US. musisz dobrze określić przedmiot działalności rozważ sprzedaż tych rzeczy jako używanych, nie wpłynie to na gwarancję producenta sprzetu a ułatwi ci problemy w US. Możesz np działać jako komis.

Dziękuję za rady.
Sprzedaż jako używane nie ma możliwości bo tego typu przedmioty używane nie pójdą w sprzedaży.
A jak jest z kasą fiskalną? Czy dla przedmiotów elektronicznych muszę ją posiadać?
Czy nie ma takiej możliwości żeby nie płacić zusu i innych opłat a żeby rozliczać się z US tylko jako podatek dochodowy?

Umowę kupna-sprzedaży stosuje się głównie przy sprzedaży jednostkowej np samochodu, lodówki oraz jednorazowej małej ilości jakiegoś towaru i musi mieć to charakter sporadyczny.
Podstawą wszelkiego zakupu jest faktura (rachunek). Dotyczy to nie tylko naszego kraju.
Działalność komisowa też podlega rejestracji jako dział. gosp. i jeszcze dodatkowo trzeba prowadzić specjalne rejestry. Nie omijajmy prawa. Przy kupnie i sprzedaży internetowej bardzo łatwo jest to do sprawdzenia przez US. Możesz napytać sobie dużych kłopotów!
Gdy nie będziesz miał faktury - będziesz płacił (na zasadach ogólnych) duży podatek dochodowy, bo koszt zakupu = 0 Zł. Zastanów się.
Kasa fiskalna jest potrzebna od razu przy sprzedaży niektórych artykułów elektronicznych - patrz odpowiedni wykaz przy przepisach o użytkowaniu kasy fiskalnej (na tym forum jest opisywane dość często!).

Witam ponownie.
A czy jako dowód zakupu może być tylko potwierdzenie zamówienia ze sklepu w którym były kupowane przedmioty? Widnieje na nim ilość przedmiotów, cena za każdy i cena łączna.

Przeczytaj Rozporządzenie Ministra Finansów w sprawie podatkowej księgi przychodów i rozchodów. Tam dowiesz się szczegółów co powinno być dowodem zakupów itd.
To forum jest tylko nakierowaniem w celu poznania podstaw prawnych, ale nie wyrocznią.

Witam ponownie.
Jeszcze jedno pytanie - czym mogę być na ryczałcie?

Powrót