Sprzedaż przedmiotów wirtualnych a zwolnienie z ewidencji na kasie fiskalnej

• Autor wątku Autor wątku Adrian007
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Adrian007

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Sprzedaję przez Internet przedmioty / usługi wirtualne. Są to głównie wirtualne waluty w grach online, konta premium, dodatki które zmieniają wygląd postaci w grze, itp. Przekroczyłem kwotę obrotu, która umożliwia zwolnienie z posiadanie kasy fiskalnej (20 000 zł).

Zastanawiam się, czy mogę skorzystać z zwolnienia z kasy fiskalnej z powodu sprzedaży przez Internet? Zgodnie z Rozporządzeniem* z ewidencji na kasie zwolniona jest:
Przepis prawny:
Dostawa towarów w systemie wysyłkowym (pocztą lub przesyłkami kurierskimi), jeżeli dostawca towaru otrzyma w całości zapłatę za wykonaną czynność za pośrednictwem poczty, banku lub spółdzielczej kasy oszczędnościowo-kredytowej (odpowiednio na rachunek bankowy podatnika lub na rachunek podatnika w spółdzielczej kasie oszczędnościowo-kredytowej, której jest członkiem), a z ewidencji i dowodów dokumentujących zapłatę jednoznacznie wynika, jakiej
konkretnie czynności dotyczyła i na czyją rzecz została dokonana (dane nabywcy, w tym jego adres)

Poz. 1544 ROZPORZĄDZENIE MINISTRA FINANSÓW z dnia 4 listopada 2014 r. w sprawie zwolnień z obowiązku prowadzenia ewidencji przy zastosowaniu kas rejestrujących.

Próbowałem rozłożyć to na części pierwsze:

Przepis prawny:
Dostawa towarów w systemie wysyłkowym (pocztą lub przesyłkami kurierskimi),
Towary nie są wysyłane za pomocą poczty lub kuriera. Są to towary wirtualne, więc są dostarczane metodą wirtualną - pojawiają się na koncie osoby, która dokonała zakupu.

Przepis prawny:
jeżeli dostawca towaru otrzyma w całości zapłatę za wykonaną czynność za pośrednictwem poczty, banku lub spółdzielczej kasy oszczędnościowo-kredytowej (odpowiednio na rachunek bankowy podatnika lub na rachunek podatnika w spółdzielczej kasie oszczędnościowo-kredytowej, której jest członkiem),
Zapłata za towar jest dokonywana metodami internetowymi (pośrednik płatności przelewy24 lub paypal).

Przepis prawny:
a z ewidencji i dowodów dokumentujących zapłatę jednoznacznie wynika, jakiej konkretnie czynności dotyczyła i na czyją rzecz została dokonana (dane nabywcy, w tym jego adres)
Prowadzę ewidencję, kto ile wpłacił, jaką usługę / przedmiot wirtualny kupił, o której godzinie, itd. Nie posiadam jednak pełnych danych kupujących. W formularzu zakupu są pola, które umożliwiają wpisanie adresu, nazwiska, itd. Jednak mało kto te dane wypełnia. Przedmioty są dostarczane na konto użytkownika, więc przy zakupie nie jest wymagane podanie pełnych danych adresowych.

Najbardziej zastanawia mnie tutaj punkt pierwszy. Czy w rozporządzenie chodzi "dosłownie" o wysyłkę pocztą, kurierem. Czy "wysyłka" poprzez przypisanie wirtualnego przedmiotu do konta także umożliwia skorzystanie z zwolnienia.

Powrót