A
Adrian007
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 1
Sprzedaję przez Internet przedmioty / usługi wirtualne. Są to głównie wirtualne waluty w grach online, konta premium, dodatki które zmieniają wygląd postaci w grze, itp. Przekroczyłem kwotę obrotu, która umożliwia zwolnienie z posiadanie kasy fiskalnej (20 000 zł).
Zastanawiam się, czy mogę skorzystać z zwolnienia z kasy fiskalnej z powodu sprzedaży przez Internet? Zgodnie z Rozporządzeniem* z ewidencji na kasie zwolniona jest:
Próbowałem rozłożyć to na części pierwsze:
Najbardziej zastanawia mnie tutaj punkt pierwszy. Czy w rozporządzenie chodzi "dosłownie" o wysyłkę pocztą, kurierem. Czy "wysyłka" poprzez przypisanie wirtualnego przedmiotu do konta także umożliwia skorzystanie z zwolnienia.
Zastanawiam się, czy mogę skorzystać z zwolnienia z kasy fiskalnej z powodu sprzedaży przez Internet? Zgodnie z Rozporządzeniem* z ewidencji na kasie zwolniona jest:
- Przepis prawny:
Dostawa towarów w systemie wysyłkowym (pocztą lub przesyłkami kurierskimi), jeżeli dostawca towaru otrzyma w całości zapłatę za wykonaną czynność za pośrednictwem poczty, banku lub spółdzielczej kasy oszczędnościowo-kredytowej (odpowiednio na rachunek bankowy podatnika lub na rachunek podatnika w spółdzielczej kasie oszczędnościowo-kredytowej, której jest członkiem), a z ewidencji i dowodów dokumentujących zapłatę jednoznacznie wynika, jakiej
konkretnie czynności dotyczyła i na czyją rzecz została dokonana (dane nabywcy, w tym jego adres)
Poz. 1544 ROZPORZĄDZENIE MINISTRA FINANSÓW z dnia 4 listopada 2014 r. w sprawie zwolnień z obowiązku prowadzenia ewidencji przy zastosowaniu kas rejestrujących.
Próbowałem rozłożyć to na części pierwsze:
- Przepis prawny:
Dostawa towarów w systemie wysyłkowym (pocztą lub przesyłkami kurierskimi),
- Przepis prawny:
jeżeli dostawca towaru otrzyma w całości zapłatę za wykonaną czynność za pośrednictwem poczty, banku lub spółdzielczej kasy oszczędnościowo-kredytowej (odpowiednio na rachunek bankowy podatnika lub na rachunek podatnika w spółdzielczej kasie oszczędnościowo-kredytowej, której jest członkiem),
- Przepis prawny:
a z ewidencji i dowodów dokumentujących zapłatę jednoznacznie wynika, jakiej konkretnie czynności dotyczyła i na czyją rzecz została dokonana (dane nabywcy, w tym jego adres)
Najbardziej zastanawia mnie tutaj punkt pierwszy. Czy w rozporządzenie chodzi "dosłownie" o wysyłkę pocztą, kurierem. Czy "wysyłka" poprzez przypisanie wirtualnego przedmiotu do konta także umożliwia skorzystanie z zwolnienia.