Sprzedaż przedmiotu na allegro. Kupujący dodatkowa umowa kupna sprzedaży.

• Autor wątku Autor wątku kileyde
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kileyde

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Dzień dobry,

sprzedałam na allegro kilka części komputerowych. Wszystko by było ok. gdyby nie to, że kupujący poprosił mnie o podpisanie umowy (zamieszczam niżej). Co ciekawe kupujący zamieścił w umowie adres sporządzenia umowy Kraków. Co jest nie prawdą. Oraz rozdzielił rzecz sprzedawaną na dwie części. Sprzedawane było przeze mnie jako komplet. Aukcja allegro. Czy mogę się czegoś obawiać? Pierwszy raz spotkałam się z czymś takim.

UMOWA KUPNA-SPRZEDAŻY
numer xxxxxxxxxx
Zawarta w dniu 6.10.2016 r. w Krakowie pomiędzy:
1. …………………………………………………………., PESEL …………………………….,
(imię i nazwisko)
adres ………………………………………………………………………………………………………………….,
zwany w treści umowy "Sprzedającym", a
2. firmą xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
adres xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
zwaną w treści umowy "Kupującym", o następującej treści:
§ 1.
Sprzedający oświadcza, że jest właścicielem komputera stacjonarnego składającego się z następujących części komputerowych, zwanych w dalszej treści umowy „Przedmiotem Umowy”:
1. płytę główną xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx - cena 300 zł
2. procesor xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx - cena 200 zł
§ 2.
Sprzedający sprzedaje, a Kupujący kupuje opisany w § 1 Przedmiot Umowy.
§ 3.
Kupujący, tytułem ceny za Przedmiot Umowy, zapłaci Sprzedającemu łączną kwotę 500 zł (słownie: pięćset złotych), płatną z góry (przed wydaniem Przedmiotu Umowy) w terminie 3 dni roboczych od podpisania umowy.
§ 4.
Sprzedający oświadcza, że:
1. Stan Przedmiotu Umowy zgodny jest z opisem w aukcji w serwisie Allegro o numerze xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx.
2. Przedmiot Umowy zostanie zapakowany do transportu zgodnie z wytycznymi Kupującego.
§ 5.
Kupujący oświadcza, że:
1. Zorganizuje i opłaci transport Przedmiotu Umowy.
2. Weźmie na siebie całkowitą odpowiedzialność za uszkodzenia powstałe w transporcie, pod warunkiem wypełnienia przez Sprzedającego zobowiązania z § 4 punkt 2.
3. Zapłaci podatek od zakupu (PCC-3) z tytułu niniejszej umowy, jeśli jego zapłata będzie konieczna.
§ 6.
Strony ustalają ponadto, że:
1. Wszelkie zmiany umowy wymagają formy pisemnej, pod rygorem nieważności.
2. W sprawach nie uregulowanych niniejszą umową stosowane będą odpowiednie przepisy kodeksu cywilnego.
3. Umowę sporządzono w dwóch jednobrzmiących egzemplarzach, po jednym dla każdej ze stron.
..................................... .....................................
(kupujący) (sprzedający)

Co odpowiedział kupujący na zadane pytanie o w/w umowę?

Ja bym osobiście nie podpisał takiej umowy. Raz, że wymaga pesel; dwa, że nie sprzedałaś części tylko cały komputer.

Sądzę, że kupujący ma firmę i chce sobie w ten sposób wrzucic w/w towar na "stan" aby później osobno opchnąć płytę i osobno procesor.

Generalnie nie ma potrzeby podpisywania osobnej umowy k-s.

Ostatnia edycja:
Umowa została zawarta w miejscu sprzedaży, więc jak rozumiem nie w Krakowie. Zgodnie z regulaminem Allegro umowa została już zawarta, więc tworzenie umowy do umowy jest fikcją prawną. Nie masz obowiązku jej wypełniać i podpisywać, możesz też to zrobić, tylko po co.

Zastanawia mnie również czy za jakiś czas nie zostanę obarczony kwestą naprawy sprzętu (gwarancji). Sprzedałam sprzęt jako używany bez gwarancji.
Numer pesel na pewno im nie podam. Dziwna praktyka zawitała na allegro. Pierwszy raz spotkałam się z czymś takim.

Gwarancja jest świadczeniem dobrowolnym. Natomiast czy to podpiszesz, czy nie to i tak odpowiadasz z tytułu rękojmi za wady ukryte.

Powrót