Sprzedaz przerobionej konsoli

• Autor wątku Autor wątku Detoks1207
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Detoks1207

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Kilka miesiecy temu tj pod koniec pazdziernika wystawilem na olx konsole xbox 360, napisalem ze jest przerobiona.
Wczoraj zapukala do mnie policja chcac wyjasnien w tej sprawie co powninienem zrobic ?
Chcialem tyllko dodac ze konsoli dawno juz nie posiadam.

Pownieneś wyjaśnić. Nie ma sensu iść w zaparte skoro sam napisałeś w internecie, że jest przerobiona. Aczkolwiek nie wydaje mi się że samo to zainteresowało Policję. W samym fakcie przerobienia nie ma czynu zabronionego, co innego jednak gdybyś posiadał pirackie gry.

Tak ale dostalem info ze prowadza dochodzenie z art. 118(1) a policja powiedziala mi ze posiadanie przerobionej konsoli jest nielegalne.
Oczywiscie nie zajmuje sie przerabianiem konsol wystawilem tylko ta jedna.

No to faktycznie. Grozi Ci kara pozbawienia do lat 3.

A tak z ciekawości byłeś na przesłuchaniu czy coś? O co pytali? Skąd masz, komu sprzedales itd?

samo opisanie że jest przerobiona w sumie nic nie znaczy . a może przerobiona z 110V na 230V ? . w sumie jak nie było szczegółowego opisu to co .

A to już zależy czy ktoś lubi się obciążać zeznaniami czy nie. Już na dzień dobry mógł spytać co to jest olx i konsola :)

Napisałem, że mozna odtwarzać na niej kopie zapasowe gier...

przesłuchanie jutro ale wcześniej konsultacja z adwokatem

A ten co kupił był zadowolony z zakupu? Bo policja raczej sama z siebie olxa nie czytuje by szukać jakiejś jednej konsoli.

tak był, nawet podziękował...

Może jakiś "operacyjny" zakup albo coś w ten deseń . Albo się znalazł taki co chce być bardziej prawy od Papieża . Różni artyści są .

Ktoś musiał "uprzejmie donieść". Też ciekawi mnie dalszy rozwój.

Więc tak adwokat radził abym często powoływał się na art 183 krk czyli odmawiał składanie zeznań które mogły by mnie obciążyć i oczywiście zastosowałem się do tego...
Co do samego przesłuchania policjanci sami dali do zrozumienia, że sprawa jest dość dziwna i ktoś faktycznie musiał donieść. Jest bardzo mała szansa aby doszło do rozprawy a samo przesłuchanie ( w charakterze świadka) powinno być dla mnie nauczką....

Zaraz jadę zawieść spodnie do prze - przepraszam skrócenia, powinienem się bać ?

Słabo wychodzi ci ta oryginalność. Z takim szczęściem to i wizyty u fryzjera odradzam.

Przerabiane konsole są, w zależności od chęci producenta, prędzej lub później banowane i jedyne w co możesz sobie zagrać, to te "kopie zapasowe" gier. Samemu ze sobą, bez opcji grania po sieci. Być może kolejnego użytkownika spotkała taka przykrość i postanowił utrudnić ci życie.

No jest taka możliwość że z powodu bana on-line . Bo do grania samemu w domu to by nikt się pewnie nawet nie zorientował .

Myślę, jednak że te ewentualności z 2 ostatnich postów w tym przypadku można wykluczyć... Tu chodzi tylko i wyłącznie o ogłoszenie i jego treść...

Powrót