Sprzedaż przez allegro a gwarancja

• Autor wątku Autor wątku Pan Wuu
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Pan Wuu

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
24
Witam. Kiedyś dostałem od znajomego zza granicy słuchawki... troche ich było jakieś 10 par leżały leżały i leżały z pół roku jak nie więcej i postanowiłem je sprzedać na allegro. Dziś dostałem e-mail że przedmiot zakupiony 14 maja zaczął przerywać. I tu powstaje moje pytanie: Czy kupujący ma prawo żądać zwrotu pieniędzy bądź wymiany towaru?
1. Nie mam firmy jestem zwykłym szarym człowiekiem
2. W opisie aukcji nie było ani słowa o jakiejkolwiek gwarancji, wiem jedynie, że przysługuje coś takiego jak rękojma
3. Jest to wada fizyczna - powstająca przez użytkowanie ponieważ u mnie (mam takie same słuchawki) wystąpiło takie samo uszkodzenie tylko, że po 8 miesiącach użytkowania. P

Dziekuję za odpowiedzi i pozdrawiam

Rękojmia za wady (art 556-576 KC) nakłada na sprzedawcę odpowiedzialność za wady towaru sprzedanego, na okres 1 roku od wydania towaru - kupujący ma prawo żądać zwrotu pieniędzy, ważne czy jest w stanie udowodnić, że wada była obecna w trakcie wydawania towaru, a jednie ujawniła się po czasie.

Jeżeli kupujący wysunie takie żądania sprzedawca ma prawo do niezwłocznego usunięcia wady i jeżeli wadę usunie (naprawa lub wymiana), kupujący nie ma podstaw do żądania zwrotu pieniędzy.

Pozdrawiam :cool:

Tak ale czytałem, że wada musi zostać zgłoszona do miesiąca po otrzymaniu towaru...

W ciągu miesiąca od jej zauważenia/wykrycia przez kupującego a nie od wydania/otrzymania towaru.
Przepis prawny:
USTAWA z dnia 23 kwietnia 1964 r. - Kodeks cywilny

Art. 563. § 1.
Kupujący traci uprawnienia z tytułu rękojmi za wady fizyczne rzeczy, jeżeli nie zawiadomi sprzedawcy o wadzie w ciągu miesiąca od jej wykrycia, a w wypadku gdy zbadanie rzeczy jest w danych stosunkach przyjęte, jeżeli nie zawiadomi sprzedawcy o wadzie w ciągu miesiąca po upływie czasu, w którym przy zachowaniu należytej staranności mógł ją wykryć. Minister Handlu Wewnętrznego może w drodze rozporządzenia ustalić krótsze terminy do zawiadomienia o wadach artykułów żywnościowych.

Tak więc prosze o radę, mam odpisać mu że nie wymienię na nowe i nie oddam pieniędzy czy jednak wymienić? (Wada powstała z przyczyny kupującego i jest związana z nieprawidłowym użytkowaniem)

W takim razie jeśli nie wymienię, może założyć sprawę w sądzie o wadę fizyczną?

Dodam, że wada powstała nie z mojej winy tylko z winy użytkowania sprzętu, przecież nie można udowodnić, że kabelek w słuchawkach był złamany albo złamał się w innym czasie... Tymbardziej nie mógłbyć złamany ani przetarty ponieważ słuchawki były nowe, zapakowane i nigdy nie używane

Ostatnia edycja:
Jeżeli wada powstałą w wyniku użytkowania niezgodnego z przeznaczeniem, to nie ma podstaw do uznania reklamacji - sprzedawca odpowiada za wady towaru, które ten posiadał w momencie jego wydania (mogły się później ujawnić).

Kupujący zawsze może zgłosić sprawę do sądu, bo nikt mu nie zabroni, ale będzie musiał w sądzie udowodnić, że wada istniała w momencie wydania towaru.

Ok dziękuję bardzo za odpowiedź, mam jeszcze jedno pytanie: Czy jeśli w aukcjach które będę wystawiał w przyszłości będzie dopisek, że Udzielam gwarancji na okres powiedzmy 2 miesięcy i nieobowiązuje rękojma.
Czy mam prawo zastosować taki dopisek lub w innej formie - tj skrócona rękojma (do ilu mogę skrócić?) Aby uniknąć takich sytuacji w przyszłości... ?

Gwarancja to jest dobra wola gwaranta - nie ma takiego obowiązku, a roszczenia z tytułu rękojmi za wady można ograniczyć lub wyłączyć jeżeli tak postanowią strony umowy.
Przepis prawny:
USTAWA z dnia 23 kwietnia 1964 r. - Kodeks cywilny

Art. 558.

§ 1. Strony mogą odpowiedzialność z tytułu rękojmi rozszerzyć, ograniczyć lub wyłączyć. Jednakże w umowach z udziałem konsumentów ograniczenie lub wyłączenie odpowiedzialności z tytułu rękojmi jest dopuszczalne tylko w wypadkach określonych w przepisach szczególnych.

§ 2. Wyłączenie lub ograniczenie odpowiedzialności z tytułu rękojmi jest bezskuteczne, jeżeli sprzedawca zataił podstępnie wadę przed kupującym.
Można umieścić informację o ograniczeniu/wyłączeniu odpowiedzialności z tytułu rękojmi za wady w opisie aukcji.

To znaczy, że mogę zastosować zapis w rodzaju `Kupując przedmiot na tej aukcji kupujący zgadza się na ograniczenie czasu rękojmi do czasu 2 miesięcy od daty zakupu towaru`?

Tak :) Raczej bym napisał:
Odpowiedzialność Sprzedawcy za wady towaru, wynikająca z rękojmi za wady, została ograniczona zgodnie z art. 558 KC. Uprawnienia z tytułu rękojmi za wady fizyczne wygasają po upływie 2 miesięcy od daty wydania towaru Kupującemu, o czym Kupujący został poinformowany i na co wyraził zgodę dokonując zakupu.

Ostatnia edycja:
Daj se spokój, sluchawki pewnie kupione za śmieszne pieniądze, koleś gdzieś je naderwał i tyle w temacie. Nikt takich rzeczy nie reklamuje - nikt normalny

Grim Reaper - Dziękuję bardzo za wszystkie Pańskie odpowiedzi :) Napewno się przydadzą, pozdrawiam, miłej nocy :)

@skulim 48PLN :)
również dziękuję za odpowiedź

Powrót