Sprzedaż przez internet + mmorpg, pomóżcie!

• Autor wątku Autor wątku luckytyc
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

luckytyc

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam,
Miałem w grze mmorpg Tibia trochę złota na sprzedaż, znalazł się kupiec z Niemiec, wysłał mi pieniążki Western Union, następnie ja przesłałem mu walutę z tej gry - za ~813.90zł.

Ten człowiek twierdzi że nie dostał tego złota, ja jestem pewien ze je wyslalem, zastanawiam się czy nie chce ugrać tego tak że straszy mnie policją i liczy ze odeślę mu pieniądze i wyjdzie na tym podwójnie dobrze.
Starałem się nawiązać kontakt z firmą która jest wlascicielem tej gry stwierdzili ze oni mają w regulaminie wpis że
tibia.com regulamin napisał:
"Do not advertise or request trades of Tibia items for real money. You should try to earn your in-game possessions rather than purchasing them for real money. Please keep in mind that premium time periods also represent real money. Consequently, advertising the trade of premium time for Tibia items is prohibited. Besides, there is always the risk to get tricked in such trades. Keep in mind that we cannot help you in such cases, so never accept such offers and follow the rules for your own safety."

dlatego też nie pomogą ani mi (nie potwierdza ze wyslalem pieniazki) ani jemu (nie potwierdza ze ich nie dostał), kupujący straszy mnie policją twierdzi że złożył już powiadomienie o przestępstwie na policjii, zastanawiam się co może mi się stać bo w momencie w którym to on musi udowodnic ze go nie dostał, to wszystko jest w porządku - bo nigdy tego nie zrobi, ale jezeli ja bede musial udowodnic ze wyslalem - to jestem spalony.
Taka już jest specyfika tych gier nie ma żadnych zapisów co kto komu dał.

Po za tym nie sprzedałem jako tako waluty a jedynie czas poświęcony na jej zdobycie bo z tego co sie orientuje to nie moglem tegoż sprzedać jako że wszystkie rzeczy "w grze" pozostają własnością tej firmy.

Czy jest coś czego mogę się realnie obawiać?

ps. gadalismy na komunikatorze MSN oraz kontaktowalismy sie na forum, nie uzywalismy PayPala, Allegro, Ebaya, ani niczego podobnego. Po prostu wyslal mi pieniazki przez WU

@edit: gdyby tak ktos pytal o co mi chodzi skoro mowie ze wyslalem i mam takie pytania - nie jestem w stanie tego udowodnic, tak samo jak on ze tego towaru nie otrzymał i tu jest pies pogrzebany.

Ostatnia edycja:
Jeżeli Ciebie oskarżają to muszą Ci udowodnić. On musi iść z tym, na policję, że wpłacił pieniądze, musi mieć potwierdzenie z banku. A Ty musisz mieć potwierdzenie, że takowy przedmiot mu sprzedałeś i doręczyłeś. Dodatkowo możesz mieć problemy z Urzędem Skarbowym ponieważ od takiej sprzedaży należy odprowadzić podatek. Jeżeli na pewno mu go dałeś to się nie martw, bo policja najprawdopodobniej by pofatygowała się wówczas o udostepnienie logów z gry od administracji serwera, o to czy dostarczyłeś złoto graczowi. Tobie jako graczowi nie mają obowiązku, ale mają możliwość, podania takich logów o przekazaniu przedmiotu, organom ścigania mają obowiązek.

Powrót