Sprzedaż przez internet

• Autor wątku Autor wątku Deryk
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Deryk

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
29
Witam!
Jaka jest kara za sprzedaż internetową np. serwis allegro i nie odprowadzanie podatków. Nie posiadanie działalności, faktur i rachunków.
Z góry dziekuję za pomoc.

dokładnie nie wiem jakie są kary, ale małe nie są. sam handluje w sieci i powiem szczerze że nawet sekunde nie myślałem aby prowadzić działność na dziko. kary są nie małe a pozatym jak zanam życie to "życzliwych" co chętnie na Ciebie doniosa też nie brakuje. Ogolnie nie polecam tymbardziej że robienie tego w legalny sposob nie jest jakąs czarną magią. Przysługują różne ulgi i podatki na początku działności są naprawde niewielkie. 3% ryczałtu i Zus na ktory przez pierwsze dwa lata jest spora zniżka to nie tragedia. Pozatym Zus zalicza się na poczet podatku, wiec dochodowke w praktyce płacisz od kwoty przekraczającej około 5000 obrotu. potem jak dojdzie Vat dobrze zatrudnic dobrą księgową (koszt około 200pln przy niewielkiej dzialności) i ona juz zadziała żebyś płacił jak najmniej podatków. Pozdrawiam

Kara to na początek 75% stawka na nieujawnione dochody.
A do tego postępowanie karno-skarbowe.

a do jakiego czasu trzeba zgłaszać dochód ??
Przez ostatnio tydzień zarobiłem 500zł z usług na stronie interentowej...
Do jakiego czasu mam do zgłosić do US ??
P.S nie prowadzę działalności

czy sa moze jakies ulgi za bardzo niski wiek podczas dokonania tego typu przestepstwa? np. wiek 19 lat i wytłumaczenie za nieznajomość prawa.
Czy jesli bym zapłacić kare podstawową to dochodzenie skarbowe dojdzie do skutku na pewno?

nieznajmość prawa nie jest żadnym wytłumaczeniem ani argumentem dla sądu.

a zniejszenie kary ze wzgledu na młodociany wiek?

a jesli jestem osoba studiujaca i nie posiadającą żadnego majątku żeby zapłacić jak to wygląda?

Powrót