Sprzedaż przez osobę prywatną a roszczenia kupującego

• Autor wątku Autor wątku konto_prywatne
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

konto_prywatne

Użytkownik
Odpowiedzi
74
Sprzedałam przez olx rzecz. Używaną. Opisałam że dołączam oryginalny karton. Kupujący przed zakupem pytał o instrukcję, odpowiedziałam, że jest na kartonie (był opis). Poza tym w formie pdf jest dostępna instrukcja do pobrania na stronie producenta. Kupujący po odbiorze nie ma zastrzeżeń do towaru ale do faktu że opis na kartonie nie jest instrukcją o jaką mu chodziło a instrukcją w formacie pdf go nie satysfakcjonuje bo chce mieć wydrukowaną. Ma prawo jej żądać?

Zarówno ja jak i kupujący jesteśmy osobami prywatnymi. Cena towaru została obniżona od tej ofertowej w drodze negocjacji ale to chyba nie ma znaczenia.

Ostatnia edycja:
konto_prywatne napisał:
Opisałam że dołączam oryginalny karton. Kupujący przed zakupem pytał o instrukcję, odpowiedziałam, że jest na kartonie (był opis). Kupujący po odbiorze nie ma zastrzeżeń do towaru ale do faktu że opis na kartonie nie jest instrukcją o jaką mu chodziło a instrukcją w formacie pdf go nie satysfakcjonuje bo chce mieć wydrukowaną. Ma prawo jej żądać?
Jeżeli dostarczyła Pani towar zgody z opisem to nie, nie ma. Dopiero gdyby Pani w ofercie przedstawiła, że sprzedaje towar z wydrukowaną instrukcją a jej nie dołączyła to takie żądanie byłoby uzasadnione. Kupujący nie korzysta z uprawnień kosumenta jeżeli sprzedaż nie była dokonana w ramach prowadzonej działalności gospodarczej.

Byrhtnoth napisał:
Dopiero gdyby Pani w ofercie przedstawiła, że sprzedaje towar z wydrukowaną instrukcją a jej nie dołączyła to takie żądanie byłoby uzasadnione.

W ofercie nie było takiej informacji ale klient przed zakupem zapytał, czy jest instrukcja. Odpowiedziałam, że jest na kartonie. Tylko że według niego nie jest to instrukcja o jaką mu chodziło a opis. Nie doprecyzował że chodzi mu o wydrukowaną książeczkę instrukcji ale twierdzi że powinnam była wiedzieć o co pyta i że celowo wprowadziłam go w błąd, co nie miało miejsca bo instrukcje w każdym momencie można przecież ściągnąć w pdf ze strony producenta. No więc czy w takim wypadku ma prawo żądać obniżenia ceny?

Ma prawo żądać, a Ty masz prawo ustosunkować się do tego żądania następująco:
a) Odrzucić roszczenie uznając, że instrukcja drukowana nie była częścią umowy;
b) Uznać wadę, ale usunąć ją przez dosłanie drukowanej instrukcji;
c) Uznać wadę, obniżając cenę.

Decyzja należy do Ciebie. Natomiast z kupującym rozmawiaj wyłącznie pisemnie. Szkoda nerwów. Widać, że szuka przysłowiowego jelenia.

gryffinian napisał:
Widać, że szuka przysłowiowego jelenia.

Dziękuję. Też coś tak czuję właśnie. Zwłaszcza że do zwrotu zamówienia, który zaproponowałam, jakoś się nie kwapi twierdząc że to duży problem, bo trzeba dojechać do punktu nadania, to czas i pieniądze...

Jeżeli instrukcja umieszczona na opakowaniu jest obiektywnie biorąc wystarczająca do prawidłowego użytkowania urządzenia to wady nie ma a więc roszczenie o obniżenie ceny nie przysługuje. Jeżeli nie jest wystarczająca to jest to wada (towar wydany w stanie niezupełnym) a zatem należałoby wydrukować instrukcję i przesłać ją kupującemu - w ten sposób usunie Pani wadę co spowoduje odpadnięcie roszczenia o obniżenie ceny.
Przepis prawny:
art. 546 Kodeks cywilny
§ 1. Sprzedawca obowiązany jest przed zawarciem umowy udzielić kupującemu potrzebnych wyjaśnień o stosunkach prawnych i faktycznych dotyczących rzeczy.
§ 2. Sprzedawca obowiązany jest wydać posiadane przez siebie dokumenty, które dotyczą rzeczy. Jeżeli treść takiego dokumentu dotyczy także innych rzeczy, sprzedawca obowiązany jest wydać uwierzytelniony wyciąg z dokumentu. Ponadto, jeżeli jest to potrzebne do należytego korzystania z rzeczy zgodnie z jej przeznaczeniem, sprzedawca obowiązany jest załączyć instrukcję i udzielić wyjaśnień dotyczących sposobu korzystania z rzeczy.
Przepis prawny:

art. 560 Kodeks cywilny
§ 1. Jeżeli rzecz sprzedana ma wadę, kupujący może złożyć oświadczenie o obniżeniu ceny albo odstąpieniu od umowy, chyba że sprzedawca niezwłocznie i bez nadmiernych niedogodności dla kupującego wymieni rzecz wadliwą na wolną od wad albo wadę usunie. Ograniczenie to nie ma zastosowania, jeżeli rzecz była już wymieniona lub naprawiana przez sprzedawcę albo sprzedawca nie uczynił zadość obowiązkowi wymiany rzeczy na wolną od wad lub usunięcia wady.
§ 2. (uchylony)
§ 3. Obniżona cena powinna pozostawać w takiej proporcji do ceny wynikającej z umowy, w jakiej wartość rzeczy z wadą pozostaje do wartości rzeczy bez wady.
§ 4. Kupujący nie może odstąpić od umowy, jeżeli wada jest nieistotna.

Zapytam jeszcze ile czasu jako osobą prywatna mam na ustosunkowanie się do reklamacji?

Bez zbędnej zwłoki, czyli powinnaś to zrobić jak najszybciej, biorąc pod uwagę zarówno rodzaj wady jak i roszczenia. Terminy, o których mowa w art. 561[5] KC czy Ustawie o prawach konsumenta Ciebie nie dotyczą, gdyż kupujący nie jest w tej transakcji konsumentem w rozumieniu art. 22[1] KC.

Powrót