Sprzedaż replik starych niedostępnych naklejek

• Autor wątku Autor wątku podembski2
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

podembski2

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam, ja mam takie pytanie jak to jest i czy mogę legalnie to robić. Jeśli chciałbym zrobić sobie naklejki informacyjne o pojeździe które były przyklejane w starych autach, i je sprzedawać. W tej chwili nie są już dostępne nigdzie do kupienia ale marka pojazdu oczywiście istnieje.

Jakiego rodzaju naklejek i co ma do tego marka samochodu?

Są to naklejki typu "uwaga wysokie ciśnienie...." Ilość czynnika klimy, dane silnika jakie świece zapłonowe kąty wyprzedzenia itp marka mercedes i bmw

Zapewne niektóre z nich mogę podlegać ochronie prawnoautorskiej a czy ochrona znaków towarowych jeszcze trwa należałoby sprawdzić w odpowiednich bazach.

Chodzi mi głównie o to czy jeśli opiszę towar jako replika wykonana dla klienta na jego użytek własny, ja pobieram ew opłatę za usługę wykonania projektu który dostałem od klienta i koszt druku coś da. Wiadomo naklejki będą sie różnić, czcionka inna grafiki wykonane ręcznie przeze mnie nigdy w 100% nie będą identyczne, po drugie wykonując zlecenie projektu moge nie wiedzieć co to są właściwie za naklejki.

podembski2 napisał:
... chciałbym zrobić sobie naklejki informacyjne o pojeździe które były przyklejane w starych autach, i je sprzedawać. ...
podembski2 napisał:
... wykonana dla klienta na jego użytek własny, ja pobieram ew opłatę za usługę wykonania projektu który dostałem od klienta i koszt druku ...
Piszesz o dwóch różnych działaniach, pierwsze związane jest z odpowiednimi zgodami (licencjami), a to drugie jest dozwolone ale Ciebie będzie obowiązywać opłata reprograficzna

Czyli jeśli zrobię sobię takie naklejki, i później zaoferuje nie odsprzedaż tych naklejek tylko usługę reprograficzna czyli usługę druku takich naklejek i zgodnie z rozporządzeniem opłacę 3% podatku to jest legalna taka usługa? Czy coś źle przeczytałem w tym rozporządzeniu?

podembski2 napisał:
Czyli jeśli zrobię sobię takie naklejki, i później zaoferuje nie odsprzedaż tych naklejek tylko usługę reprograficzna czyli usługę druku takich naklejek ...
Nadal nie rozumiesz różnicy. Na takie korzystanie wymagana jest odpowiednia zgoda.

Opłata reprograficzna wystąpi gdy klienci będą dostarczać grafikę do wydrukowania.

LeszsekS napisał:
Nadal nie rozumiesz różnicy. Na takie korzystanie wymagana jest odpowiednia zgoda.

Opłata reprograficzna wystąpi gdy klienci będą dostarczać grafikę do wydrukowania.
A jeśli klient np tą grafikę/naklejkę dostarczy w formie pliku/zdjęcia dostępnego w sieci?

To nie ma znaczenia w odniesieniu do własnego użytku osobistego.

Powrót