sprzedaż reprodukcji fotograficznej brazu

• Autor wątku Autor wątku Qba21
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Q

Qba21

Użytkownik
Odpowiedzi
53
Witam.
Chciałbym sprzedawać na stockach licencję na wykorzystanie obrazu Jezusa Miłosiernego.
***mod***

Nie jest, to oczywiście mój obraz.
Użyłbym zdjęcia tego obrazu.
Autorem obrazu jest Eugeniusz Kazimirowski (zmarł w 1939 roku). Obraz ukończył w 1934 r.

Pytanie moje jest takie. Skoro minęło już 70 lat od śmierci artysty to czy mogę swobodnie dysponować reprodukcją fotograficzną jego dzieła i czerpać z tego zyski?

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Przepraszam, że odpowiadam na własnego posta ale nie znalazłem opcji edycji postu.

Chodzi jednak o ten obraz a nie ten który dałem w pierwszym poście:
***mod***

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Qba21 napisał:
... Skoro minęło już 70 lat od śmierci artysty to czy mogę swobodnie dysponować reprodukcją fotograficzną jego dzieła i czerpać z tego zyski?
Możesz.

Dziękuję za pomoc. Temat do usunięcia.

A! Jeszcze jedno. Czy mogę swobodnie dysponować reprodukcją fotograficzną wykonaną przez kogoś innego? Reprodukcja została wykonana w 2003r. I publicznie udostępniona do celów poligraficznych.

Qba21 napisał:
... Reprodukcja została wykonana w 2003r. ...
W doktrynie, fotografii odwzorowującej utwór plastyczny, nie uznaje się za odrębny utwór zatem taka fotografia sama w sobie nie stanowi przedmiotu ochrony prawnoautorskiej.

Dziękuję. A czy mogę sprzedawać licencję na ten plik na stockach (banki zdjęć)?

Skoro zdjęcie nie jest objęte ochroną prawnoautorską nie ma mowy o sprzedawaniu licencji.

A jak namaluję obraz przedstawiający Jezusa Miłosiernego to mogę sprzedawać licencję na niego?

Powrót