Sprzedaż samochodu firmowego a darowizna żonie

• Autor wątku Autor wątku Rafal_ByQ
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

Rafal_ByQ

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Mam pytanie odnośnie możliwości sprzedaży samochodu który w tej chwili jest środkiem trwałym.

W 2014 roku kupiłem samochód osobowy na umowę kupna sprzedaży na mnie jako osobę prywatna. Po zakupie dopisany został współwłaściciel w celu obnizenia składki OC/AC. Samochód był kupiony bez faktury VAT.

Po zakupie samochód ten zacząłem amortyzować w JDG (płatnik VAT) i w tej chwili samochód jest w działalności jako srodek trwały. Odliczałem VAT za paliwo, części, naprawy itp.

Powoli zbliża się czas kiedy będę chciał wymienić go na coś nowego i tutaj pojawia się kwestia sprzedaży i podatków z tym związanych.

Czy przy sprzedaży będę musiał wystawić fakturę VAT i odprowadzić podatek VAT do US? Dodatkowo jaki wysoki byłby podatek dochodowy od sprzedaży? JDG w tej chwili na ryczałcie.

Czy jest jakiś sposób na ewentualne uniknięcie podatków? Coś słyszałem o darowiznie np. na żonę i po upływie 6 miesiący będzie mogła ona go sprzedac bez konsekwencji podatkowych ale co wtedy z VAT i dochodowym w JDG?

Znalazłem również info o wycofaniu środka trwałego na użytek prywatny. Czy skoro po zakupie nie odliczyłem VAT (zakup na umowę kupna sprzedaży bez faktury) to przy wycofaniu go z firmy również nie będę musiał odprowadzać VAT i będę mógł samochód sprzedać bez konieczności płacenia VAT?

Powrót