Sprzedaż samochodu - problem z kupującym

• Autor wątku Autor wątku nosaczsundajski
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

nosaczsundajski

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam
Zakupiłem pół roku temu samochód (Stare Audi - 22 lata) pojeździłem trochę i pojawiła się okazja zakupu samochodu od znajomego. Audi wystawiłem na sprzedaż, miesiąc stało, w końcu trafili się kupujący. Zrobili jazde próbna, pojechali na stacje diagnostyczną, zaakceptowali usterki pojazdu (Niesprawna klimatyzacja, lekkie ślady korozji na drzwiach itp)
Dziś po 2 tygodniach od zakupu dzwoni do mnie obecny samochodu że chce zwrócić auto, ponieważ było rozbite całe z przodu, że miało cofany przebieg itp (Wiem że samochód od przyjazdu do PL miał w tych bazach cepik 150000km - oczywiście rosnąco wraz z mijającym czasem)
Dziwną kwestią dla mnie jest to że tydzień temu facet dzwonił do mnie i mówił że wszystko ok, że mechanik zrobi mu te drobne usterki i będzie cieszył sie samochodem.
Zażądał zwrotu samochodu. Poprosiłem o rozwiązanie tej sprawy drogą sądową ponieważ jest to dla mnie dziwna sytuacja. Czy powinien się kontaktować z osobą która była poprzednim właścicielem? Nikogo nie chciałem oszukać a ktoś wmawia mi wadę ukryta

Czekaj na pisemne wezwanie, dopiero się odnieś. Tematów o wadzie ukrytej związanej z zakupem pojazdu były dziesiątki, możesz poczytać.

Wysłane z mojego HD1913 przy użyciu Tapatalka

Jak dostaniesz wezwanie listem poleconym to wtedy się martw. A do tego czasu blokuj numer kupującego i nie odbieraj tel. z nieznanych numerów. Jak przyjdzie oficjalne pismo to się ustosunkuj. NP. odrzuć wszystkie żądania bo jako osoba prywatna nie jesteś kompetentny w stwierdzeniu czy auto jest wypadkowe. Jeśli kupujący miał możliwość oględzin to mógł sam to wypatrzeć albo zatrudnić specjalistę. Jeśli wada nie była celowo maskowana oczywiście.

Powrót