Sprzedaż samochodu w 6 miesięcy a opodatkowanie.

• Autor wątku Autor wątku marcinx1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

marcinx1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam! Chciałbym sprzedać samochód w przeciągu 6 miesięcy od dnia jego kupna, więc muszę zapłacić podatek dochodowy, lecz czy muszę ponieść inne opłaty np. ZUS? Dodam jeszcze, że jestem osobą uczącą się, nie pracują zawodowo. Jaka kwota była by podstawą do obliczenia podatku dochodowego.

Zwolniona z podatku dochodowego jest sprzedaż po upływie 6 miesięcy (liczone od końca miesiąca nabycia towaru).
Sprzedaż przed tą datą należy wykazać w deklaracji rocznej – nawet jeśli nic nie zarobimy na transakcji.
Prywatne zbycie rzeczy powoduje konieczność złożenia deklaracji PIT-36 za dochody uzyskane w 2013 roku, więc taką deklarację możesz złożyć dopiero od 1 stycznia do 30 kwietnia 2014.
Przychód i koszty rozlicza się w kolumnie „Inne źródła, niewymienione w wierszach od 1 do 7”.
ZUSu nie musisz płacić skoro nie masz działalności gospodarczej.

Kwota podstawy opodatkowania = koszt sprzedaży minus koszt zakupu minus kwota wolna od podatku. Jeśli wychodzi liczba ujemna, przyjmujemy zero. Zresztą jak będziesz wypełniał przez program e-Deklaracje to sam ci to policzy. W kolumnie przychód wstawiasz kwotę sprzedaży, a w kolumnie koszt uzyskania przychodu, kwotę zakupu auta.

Ostatnia edycja:
Dziękuję za odpowiedź. Mam jeszcze jedno pytanie, czy grożą mi ewentualne negatywne skutki jeślibym sprzedał w taki sposób na przykład 10 czy 15 samochodów.

Jeżeli zamierzasz handlować samochodami w celach zarobkowych to należy założyć działalność gospodarczą.

Chyba trochę mnie poniosło w tych planach myślałem bardziej o max 6-7 samochodach. Zysk nie był by zbyt wielki ok. 1 tyś. zł. z każdego auta (liczyłem na to by zebrać trochę kapitału na założenie firmy).

Powrót