Sprzedaż samochodu w rodzinie - czy to legalne

• Autor wątku Autor wątku proszeopomoc777
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

proszeopomoc777

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Sytuacja wygląda tak: chciałbym kupić od brata samochód. Jak się zorientowałem, gdybyśmy robili to normalnie przez umowę to trzeba by zapłacić różne podatki jak PCC itp.

Czy jest legalne byśmy to zrobili na zasadzie darowizny? W sensie ja mu zrobię darowiznę kwoty powiedzmy 100 tys., a on przepisze na mnie auto. Z tego co wiem przy darowiznach w obrębie rodziny nie trzeba płacić żadnych podatków itp., pytanie tylko czy to legalne i nie powiążą ostatecznie darowizny i przepisania auta jako próbę obejścia prawa.

Ustawodawca daje Ci takie prawo wiec z niego korzystaj. Wtedy to już słowo przeciw słowu. Do zapłacenia masz 2% PCC - wiec od tej sumy to 2000PLN.

Darowizna w najbliższej rodzinie dla osób z zerowej grupy podatkowej uprawnia do zupełnego zwolnienia z podatku. Jeśli wysokość darowizny przekroczyła kwotę 9 637 zł, konieczne jest jej zgłoszenie do właściwego urzędu skarbowego oraz dokładne udokumentowanie tej darowizny. Jeśli wartość darowizny jest niższa od kwoty 9 637 zł, zawiadamianie urzędu nie jest wymagane. Należy pamiętać, iż w przypadku wartości wyższej niż 9 637 zł, darowizna będzie wolna od podatku tylko w sytuacji, jeśli podatnik zgłosi fakt nabycia majątku.

proszeopomoc777 napisał:
... W sensie ja mu zrobię darowiznę kwoty powiedzmy 100 tys., a on przepisze na mnie auto. ...
Poczytaj o czynności pozornej.

PS.
Przepisać można treść książki.

Ostatnia edycja:
Powrót