sprzedaż samochodu

• Autor wątku Autor wątku wisnia77
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

wisnia77

Użytkownik
Odpowiedzi
30
Witam mam pytanie odnośnie samochodu osobowego, który był środkiem trwałym w firmie został sprzedany po okresie użytkowania dłuższym niz 6 miesięcy.
Sprzedałem go ze stawka ZW, poniewaz zakupilam go rowniez bez mozliwości odliczenia podatku Vat. SPrzedalam samochod po cenie wyższej niz zakupilam i amortyzowalam go az do momenty sprzedaży.
Czy sprzedajac go powinnam odprowadzic podatek dochodowy do US?
Prosze mi pomoc w jakiej wysokości mam go odprowadzic.
Zakupilam go za 2000 a sprzedalam za 9000, amortyzowałam i czesc niezamortyzowana wrzucilam w koszty pkpir.
Jezeli powinnam odprowadzic podatek to w jakiej wysokości i jaka deklaracje powinnam złożyc ? (rozliczam sie podatkiem liniowym 19%)

Prosze o pomoc

Pozdrawiam

Podatek nie będzie od samej sprzedaży samochodu - skoro był to środek trwały, to kwota jego sprzedaży wejdzie w przychody w PKPiR, a niezamortyzowana reszta w koszty. Trudno powiedzieć, jaki firma zapłaci podatek, skoro nie wiadomo, jakie inne przychody osiągnęła i jakie inne koszty poniosła w tym danym miesiącu. Na oko będzie to podatek o 1330 zł wyższy od tego, jaki byłby zapłacony, gdyby samochód nie został sprzedany.

Witam

Mam podobne pytanie, odnosie sprzedazy samochodu.

Dnia 19.07.2007 kupilem samochod na wspolwlasnosc z ojcem, za cene 1500zl. Oplacilem 2% w US.

Dokonalem w nim lekkich poprawek blacharsko lakierniczyh polaczonych z pracami spawalniczymi.

Tydzien pozniej napotkalem osobe, ktora bardzo chciala nabyc taki samochod.
Sprzedalem jej za cene 2000zl.
Przez okres tego tygonia nie zdazylem jej przerejestrowac.

Stad moje pytania:
Jak mam sie rozliczyc z US?
Ile mam zaplacic % i z jakiej kwoty?
Czy bede mial cos naliczane dlatego, ze sprzedalem go w okresie krotszym niz pol roku?
Czy wystarczy sama umowa kupna/sprzedazy w celu poinformowania o zbyciu pojazdu?

Z gory dzieki.

Powrót