Sprzedaż serwisu internetowego z bazą mailową

• Autor wątku Autor wątku mariuszp
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mariuszp

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witajcie.
Mam wystawioną aukcję (Zarabiający katalog PR4 z wyceną na 85 tys. zł (1317238571) - Aukcje internetowe Allegro) ze sprzedażą katalogu stron http://www.prweb.pl. Katalog oparty jest na popularnym skrypcie. Ludzie dodawali tam wpisy przez 4 lata podając swój adres email ale nie było zadnych klauzuli dot. prywatności. W sumie jest tam baza ponad 27 tys. unikalnych maili. Czy taką bazę można sprzedać razem z tymi mailami? Nigdy nie sprzedawałem bazy maili z tego katalogu, więc zrodzilo mi sie pytanie, czy maile tez podlegają sprzedaży jako jedna z częsci bazy danych.

Wątpie, czy w ogołe bez wiedzy włascicieli możesz komuś sprzedać maile.

Właśnie się też tego obawiam. Ludzie dodając stronę podawali maila tylko do celu otrzymania potwierdzenia, ze ich strona zostala dodana, wiec przed sprzedaza bazy danych ze stronami usune maile. Czy ktos przerabial ten temat juz?

Poczytaj ustawę o ochronie danych osobowych.
KE pracuje nad projektem, wg. którego "podmioty przechowujące dane osobowe – jak dostawcy usług internetowych – będą musieli ujawniać, kto je gromadzi i dlaczego to robi."
Jeśli użytkownicy nie wyrażali zgody na przetwarzanie ich danych osobowych to nie możesz tego czynić bez uzyskania ich potwierdzenia.

Też tak właśnie myślałem, więc żeby nie mieć problemów to baza mailowa zostanie wyczyszczona przed sprzedażą. Dzięki.

Powrót