Sprzedaż spadku a podatek

• Autor wątku Autor wątku Krzysiek266
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Krzysiek266

Użytkownik
Odpowiedzi
37
Witam

Mam małe wątpliwości czy będę płacił podatek od sprzedaży nieruchomości.
Sprawa zawiera kilka niuansów wiec jeśli ktoś wie chociaż gdzie szukać pomocy to proszę o podpowiedz.

Na początek podstawowe pytanie- czy jeśli udam się do Urzędu Skarbowego to mogę liczyć na dobrą opinię? Tzn czy jeśli Pani w okienku powie mi co i jak to mogę żądać wykładni prawa lub poświadczenia tego co mówi na piśmie?? Pytam ponieważ urzędnicy mogą się mylić i wprowadzić w błąd.

Sprawa jest następująca. W 1992 roku zmarła moja matka, w 1999 roku zmarł ojciec. W listopadzie 2001 roku osiągnąłem pełnoletność, do tego czasu przebywałem w rodzinie zastępczej.
Ojciec w spadku zostawił gospodarstwo rolne, spadkobiercami jestem ja oraz siostra.
W czerwcu 2002 roku nastąpiło stwierdzenie nabycia spadku po 50% bez wyodrębnienia własności. W marcu 2005 złożyłem w Sądzie Rejonowym wniosek o podział majątku który trwał do maja 2007 roku i wtedy stałem się właścicielem domu, budynków gospodarczych oraz 3 ha ziemi rolnej. Nie wystąpił podatek od spadku. Ja w tym domu zameldowany jestem od urodzenia, siostra również lecz nie mieszka ona w tym domu od momentu stwierdzenia nabycia spadku a wymeldowała się dopiero w lutym 2008 roku.

Czyli podsumowując właścicielem domu, budynków i gruntów ,, na spółkę'' z siostrą jestem od 2002 roku, natomiast całkowitym właścicielem domu oraz budynków i mniejszej ilości gruntów ( ja wziąłem dom i budynki a siostra większość gruntów ) od 2007 roku.
Przepisy o podatku od sprzedaży nieruchomości zmieniły się od 2007 roku. Czyli jeśli ktoś nabył nieruchomość po 2006 roku to podlega zmianom.
Oto pytanie- czy w moim przypadku moment nabycia to rok 2002 kiedy z siostrą nabyliśmy spadek wspólnie czy rok 2007 kiedy stałem się właścicielem całkowitym tej samej nieruchomości którą zamierzam sprzedać?
Ściślej- zamierzam sprzedać dokładnie tą nieruchomość która stanowiła współwłasność w momencie stwierdzania nabycia spadku w 2002 roku ( jednak przed sprzedażą ,, odciąć '' sprzedawany fragment czyli zmienić numer działki no chyba, że zmienię numer działki która zostanie w moich rękach a numer sprzedawanej działki zostanie bez zmian ) a której właścicielem całkowitym stałem się w roku 2007- więc którym przepisom będę podlegał?

Proszę o poradę.

to może ktoś doradzi jak skutecznie szukać informacji w urzędzie skarbowym? mogę dostać opinię urzędnika na piśmie?

Zawsze mozna zwrócic się do urzędu z prosbą o informacje na piśmie.

Ok a do kogo zaadresować? po prostu do urzędu czy do kogoś konkretnego np. do Dyrektora? Chodzi o to, że jeśli coś będzie potem źle to czy mogę potem pociągać kogoś do odpowiedzialności?

Powrót