Sprzedaż sprzętu pozostawionego przez nieuczciwego wykonawcę

• Autor wątku Autor wątku artekd
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

artekd

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
16
Szanowni Państwo,

Podpisałem Umowę o Dzieło z pewną "firmą" na wykonanie prac remontowych w moim domu. Przelałem ponad 50% zaliczki (tak wiem, mój błąd), i po tym zaczęły się problemy. Odstąpiłem od Umowy o Dzieło gdy Przedsiębiorca "zniknął" z zaliczką, pozostawił on jednak sporo sprzętu (nie sprawiam żadnych problemów z jego wydaniem, właściciel o sprzęt się nie upomina).

Pomimo, iż zebrałem silny materiał dowodowy, i myślę, że mam szansę na odzyskanie pieniążków drogą postępowania cywilnego, to zastanawiam się, czy pozostawionego sprzętu po prostu nie sprzedać. Myślę, że wyszedłbym wtedy na tzw. zero. Rozważam taką możliwość, z tego względu, że nie chcę najbliższych ciągać po sądach w charakterze świadków.

I tu pytanie do Państwa - czy jeśli sprzedam pozostawiony sprzęt - będę przestępcą? Co jeśli sprzedam sprzęt, a właściciel się o niego upomni? (póki co od kilku miesięcy cisza).

Nie podpisywałem żadnych dokumentów poświadczających, że sprzęt zostaje u mnie. W Umowie również nie ma takich zapisów.

Sprawę odpisałem dość ogólnie, chętnie podam szczegóły. Będę wdzięczny za pomoc.

Wezwij do odbioru sprzętu.

Nie sprzedawaj go!

ale skoro wykonawca zniknal to jak ma go "wezwac"?

G.L. napisał:
Nie sprzedawaj go!

Czemu?

Otrzymałem sugestię od prawnika, aby zamiast wzywać do odbioru zabezpieczyć sprzęt przy składaniu pozwu. W razie gdyby na firmie już siedział komornik, i nie byłoby z czego ściągać.

Jeżeli nieuczciwy wykonawca nie ma dowodu na to, ze pozostawił sprzęt u Ciebie, to spoko możesz dysponować nim jak chcesz.
Jeżeli wezwiesz go do odebrania jego sprzętu to pozostaje Ci zabezpieczyć sprzęt przy składaniu pozwu do sądu.

Ale jesli wykonawca sie ulotnil na tyle skutecznie, ze nikt nie ma jego adresu to jak go wezwac? Graty maja zalegac, dlatego, ze sobie ich nie wzial jak uciekal po zle wykonanej robocie?

Powrót