Sprzedaż telefonu na allegro, klient odstępuję od umowy

• Autor wątku Autor wątku Samuel77
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Samuel77

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam, sprzedałem telefon przez serwis allegro.pl. W aukcji było jako że nowy zaznaczone, bo był mało używany, ale w opisie już tak nie pisało. Było zaznaczone że słuchawek jest też brak. Klient otrzymał telefon, i chcę go zwrócić bo nie pasuję mu że był on trochę używany, chodź jak mnie pytał to tylko czy jest folia na ekranie, a nie czy jest nowy. Teraz chce zwrotu pieniędzy, i zwracać mi przedmiot. Dodam że w aukcji było zaznaczone, iż zwrotów nie przyjmuję. Kupujący chcę wystawić mi komentarz negatywny (to nic..) ale chcę też iść do sądu. Czy taka sytuacja ma moc prawną?

Pozdrawiam

No tak, ale często tak ludzie robią że jak jest używany lekko to zaznaczają że nowy, a w opisie że jest używany, sam kupowałem i nie miałem problemu, i widzę że inni też tak piszą, do tego telefon jest full sprawny i ubezpieczony, praktycznie nie widać że był używany. W odpowiedziach meilowych ewidentnie pisałem że jest używany sporadycznie gdy nie działa mi główny, do tego był noszony w etui pancernym a Pan zarzucał że są obdarte gdzie nie gdzie ramki, gdzie jak telefon wysyłałem to tak nie było, dlatego też z tego względu nie chcę go przyjmować bo prawdopodobnie to kupujący go mógł upuścić, ewentualnie o Coś otrzeć przypadkiem.

No tak, podzielam twoje zdanie. Jednak w opisie aukcji, czyli tym szczegółowym pisało że jest on używany, a nie nówka sztuka, zresztą były dołączane zdjęcia przedmiotu, i dotarł do kupującego w takim też stanie, jedynie bez folii na ekranie bo bąbelki się pod nią dostały

Witam, mam dla państwa do zaoferowania używany telefon Samsung Galaxy S7 jak w tytule, na wyposażeniu ładowarka, kabel USB, pudełko, gwarancja producenta, szpilka do wyciągania tacki sim/MicroSD, oraz przejściówka z mini USB na USB od Samsunga, brak słuchawek. Do zakupu dołączam paragon, otrzymany przy kupnie telefonu.

Do tego była dołączona taka informacja, chodzi o to że jako sprzedający zwrotów nie przyjmuje: Zwroty
CZAS NA ODSTĄPIENIE OD UMOWY
-

KOSZT PRZESYŁKI ZWROTNEJ POKRYWA
-

ADRES DO ZWROTU
-
DO POBRANIA
Przykładowy formularz odstąpienia od umów.pdf

Ograniczenie prawa do odstąpienia

Prawo odstąpienia od umowy bez podania przyczyny nie przysługuje konsumentowi w przypadku, gdy oferowana usługa została już wykonana w całości, za wyraźną zgodą kupującego poinformowanego uprzednio przez sprzedającego o utracie prawa odstąpienia od umowy (przepis z ustawy)
Zasady zwrotu produktu

"Tel jest w bardzo złym stanie, Nie dopytywałem, bo na aukcji
tel. wystawiony był jako nowy i za taki zapłaciłem. Jeżeli nie dostanę
zwrotu pieniędzy, albo tel. w stanie nowym, to wystawiam odpowiedni
komentarz na allegro i sprawę kieruję do sądu."

Klient chciał mi wmówić że ja mu pisałem że on jest nowy, niestety moja konserwacja mailowa mówi Co innego. Pan pytał, czy telefon posiada folię oraz jaka jest jego wersja. Odpowiadałem że jest folia, ale przed wysyłką dokładnie pytałem Pana czy na pewno go bierze, czy mam pytać wcześniejsze osoby które licytowały on nic nie dopytywał przelał pieniądze ja wysłałem telefon. Teraz twierdzi że on ma otarcia na obudowie, gdzie ja go nosiłem od początku do końca kiedy musiałem w obudowie pancernej, więc nie było szans zarysowania ramek po boku telefonu.

No to czekaj na pozew z sądu i komentarz. Na razie niczego nie zdziałasz - chyba, że chcesz oddać kasę.
Z Twojego opisu wynika, ze roszczenia kupującego są bezpodstawne.

No nie bardzo, bo otarć ja okiem nie wychwyciłem, a on wychwycił i są na to zdjęcia jego, ja poszukam zdjęć przed wysyłką jak robiłem. Telefon o 11 odebrał z Paczkomatu, a dopiero o 16 dostałem meila że telefon jest niesprawny. Z drugiej strony ma mój telefon komórkowy, to nie śmiał zadzwonić tylko pisze meile. Jak by komuś zależało to się dzwoni do sprzedającego, chyba że ja źle myślę. W parametrach na aukcji było że jako nowy, ale w opisie już nie. Błąd mógł się w parametrach wdać, a później tego już nie da się zmienić, jedynie opis aukcji ale parametrów już nie.

Ostatnia edycja:
Powrót