Sprzedaż telefonu na allegro

• Autor wątku Autor wątku skulim
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

skulim

Stały bywalec
Odpowiedzi
625
Witam,

Sprzedalem telefon na allegro, wysłałem za pobraniem elegancko zapakowany żeby sie nie potłukł, na kopercie pieczątki firmowe, plomby itp.

A koleś mi napisal

"panie mialem paczke w rekach i to nie przypomina telefonu i ja tego nie kupie "

a później

"a ja mam paszpport polsatun !!!!! to nie byl telefon~! tak sie paczki nie wysyla gdzie przedmiotem jest telefon!!! mialem paczke w rece ! telefon pewnie jes uszkodzony jak pan go tak wyslal!! a straszyc to pan moze swoja matke !!!!! "

Co mnie bardzo zdenerwowało i chciałbym go podać do sądu, jestem z Białej Podlaskiej, prowadzę firmę, również handluje przez allegro i wysyłam 100 paczek miesięcznie. Chciałbym go podać do sądu, czy załatwię to przez internet, pomoże mi ktoś napisać pozew z oskarżenia prywatnego?

Jako firma ma Pan obowiązek w ciągu 10 dni przyjąć od klienta towar z powrotem. To pewnie wiadome skoro prowadzi Pan sprzedaż przez Internet.

A to, że gość jest pieniacz i ma paszport polsatu (od laty chyba już zresztą nieważny) to jeszcze nie powód na pozew chyba. No bo jakie agrumenty? Nie szkoda czasu?

Cóż zacznijmy od tego kto faktycznie uszkodził telefon, o ile jest uszkodzony: jeśli jest dowód na to, że paczka była źle zabezpieczona winny jest Sprzedający, jeśli zaś firma dostarczająca dobrze zabezpieczoną paczkę - można złożyć reklamację na jakość usługi (np opakowanie było mocno zniekształcone, zgniecione itp). Ostatecznie Kupujący mógł uszkodzić telefon i kłamie - wtedy prawo zwrotu NIE obowiązuje (przedmiot NIE jest w stanie nienaruszonym)

Powrót