Sprzedaż towarów na terenie Niemiec

• Autor wątku Autor wątku barabossa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

barabossa

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam serdecznie

Chciałbym się zająć sprzedażą różnych towarów na terenie Niemiec za pośrednictwem ebay.de
Wydaje mi się, że:
1. Muszę do tego celu zarejestrować firmę
W związku z tym mam pytanie jaki rodzaj działalności gospodarczej będzie się najlepiej nadawała do typowej działalności handlowej na terenie Polski i całej UE?
Jeśli jestem zatrudniony na podstawie umowy i pracę to jakie składki muszę opłacać w związku z posiadaniem firmy?
2. Sprzedaż byłaby wykonywana za pośrednictwem konta ebay mojego kuzyna mieszkającego w niemczech?
Czy są tego jakieś negatywne konsekwencje i mogą z tego wynikać jakieś problemy? Czy lepiej zarejestrować się na ebay.pl danymi firmy (lub moimi) i wystawiać przedmioty w niemczech?

Załóżmy, że kupię coś w PL na fakturę za 200zł + 22% vat (244 brutto).
Sprzedam to na ebay.de za cenę 300zł. Czy podatek VAT, który zapłaciłem w Polsce będzie mi zwracany przez urząd skarbowy?
Czy muszę jakieś opłaty odprowadzać do jakiś instytucji niemieckich?

Towary są sprzedawane zwykłym konsumentom czyli sprzedaż jest detaliczna.
Towary będą wysyłane z terytorium Niemiec w celu ograniczenia kosztów przesyłki.
Jak taka sprzedaż wygląda?

Wiem, że pytania mogą wydawać się banalne, ale na prawdę trudno mi się wstępnie zoorientować w tej kwesti.
Będę bardzo wdzięczny za wszelką pomoc, choćby za wskazanie miejsc gdzie będę mógł na ten temat poczytać trochę więcej.

Z góry dziękuje i pozdrawiam

Z konkretniejszych rzeczy znalazłem póki co to:
http://www.e-podatnik.pl/artykul/po...Sprzedaz_wysylkowa_z_Polski_do_krajow_UE.html

Ostatnia edycja:
Powrót