sprzedaż towarów w niemczech

• Autor wątku Autor wątku kuba_bb
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kuba_bb

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam chciałbym zapytać o sprzedaż towarów zakupionych w polsce na terenie niemiec.
Konkretnie chodzi o sprzedaż ręczników i pościeli zakupionych w polsce , nie polskiego pochodzenia i sprzedaż ich na terenie niemiec. Czy w momencie wjazdu do niemiec muszę oclić ten towar , jeżeli tak to jaki jest podatek od takich towarów?czy jeżeli będę musiał oclić ten towar , czy czekają mnie jeszcze jakieś opłaty ? chciałbym zając się sprzedażą tych towarów na rynkach w niemczech, lecz nie wiem czy będzie to dla mnie opłacalne gdyż nie wiem jakie opłaty będę musiał uiścić i ile one wyniosą. jeżeli nie jest w stanie nikt mi pomóc to może będą państwo w stanie powiedzieć mi jaka instytucja mogłaby udzielić mi takich informacji. Z góry dziękuje za jakąkolwiek poradę w tej sprawie

Nie ma ceł wewnątrz Unii. Ale jeżeli będziesz miał z tej sprzedaży stałe źródło dochodu, to Niemcy mogą ją uznać za działalność gospodarczą, będziesz wtedy musiał odprowadzać co najmniej niemiecki VAT. Dochodowego raczej nie, jeżeli nie masz siedziby firmy i nie mieszkasz w Niemczech. Informacji udzieli Ci Urząd Skarbowy w Oranienburgu, tam dają polskim firmom numer identyfikacji podatkowej.

Powrót