Sprzedaż towarów z Angli

• Autor wątku Autor wątku MyszaGS
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

MyszaGS

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam,

Chciałabym zająć się sprzedażą towarów z UK. Mój chłopak prowadzi własną firmę. Jest zatrudniony również przez firmę w UK. Na tej podstawie tam odprowadza ZUS. Oczywiście ma NIN. Pytanie brzmi, czy w takim wypadku mogę sprzedawać te rzeczy przez Jego firmę? Czy On powienien mnie zatrudniać, czy to będzie zupełnie nieopłacalne?Firma jest zarejestrowana na terenie Polski. Co z fakturami sprzedaży towaru, paragonami? Jak do tego ustosunkowuje się nasz Urząd Skarbowy? Jak to wygląda poźniej z rozliczaniem się z tej sprzedaży w naszym US? Konta bankowe powinny być polskie czy powinniśmy założyć konto w UK?

Proszę o poradę.

Trochę się pogubiłam.
Chłopak ma firmę w Anglii na siebie, ta firma jest zarejestrowana na niego w Polsce? Jeśli tak, to czy nie prościej, żeby on bezpośrednio rozsyłał towar z Anglii bez pośredników?

Natomiast jeśli ty, też posiadasz firmę i chcesz mieć dzięki jego firmie jakiś dochód, to spiszcie umowę np. o dzieło.

Jednak wydaje mi się, że lepiej byłoby żeby on dalej rozliczał się z angielskim US, kontynuując działalność swojej firmy.
Dystrybucja przez Allegro to łatwizna tym bardziej, że chyba planujecie w 100% przesyłać towary z Anglii.

Ostatnia edycja:
Chłopak ma firmę zarejestrowaną w Polsce. Zatrudniony jest jednak również przez firmę w UK, dzieki czemu tam odprowadza ZUS, co jest dużym udogodnieniem ze zwględów finansowych. Ja jestem osobą prywatną i chce zająć się sprzedaża towarów z UK i chciałabym wiedzieć jak najlepiej się prawnie za to zabrać :)

Niech zatrudni Ciebie na tzw. umowę śmieciową.
Wówczas nic nie musisz robić, rozliczasz się z US 1x w roku na ogólnych zasadach, a on co miesiąc przelewa na Twoje konto bankowe pieniądze.

Dziękuję Ci bardzo za rowiązanie jednego problemu!
A co z paragonami lub fakturami za sprzedany towar? Sledziłam allegro i tam większość nie wystawia żadnych dokumentów sprzedaży. Czy to jest legalne? Kiedy konkaktuje się z nimi odpowiadają, że firma jest zarejestrowana na terenie UK i nie muszą wystawiać... A konta bankowe mają przecież podane polskie i piszą, że wysyłka jest z Polski... Czy nie jest tak, że jeśli towar wysyłany jest z naszego kraju musi podlegać normalnemu opodatkowaniu i oni musza taki dokument wystawiać za każdym razem? Jak by to wyglądało gdybyśmy mieli konto założone w UK? Czy to coś zmienia?

Powrót