Sprzedaż towaru na paragon użyteku później w działaności

• Autor wątku Autor wątku usiorek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
U

usiorek

Użytkownik
Odpowiedzi
40
Witajcie mam pewną sprawę, którą chciałbym rozwikłać.
Otóż pracuje w sklepi rodziców i zajmuję sprawami biurowymi.
Ostatnio dowiedziałem się, że podobno restauracja, która obok nas ma swój punkt a właściwie jej właściciel przychodzi do nas do sklepu i kupuje jakieś produkty, które później używa w swojej działalności. Problem polega na tym, że kupuje te produkty na paragon i nigdy nie żądał faktury, Nie wiem czy to rzeczywiście prawda ale osoba, która mi to mówiła wydaje się wiarygodna.
Zastanawia mnie czy my przypadkiem jeśli to prawda nie popełniamy jakiegoś przestępstwa czy wykroczenie z kodeksu karno skarbowego. Oczywiście Pan ten mógłby kupować sobie produkty do celów prywatnych a ja przecież nie będę tego kontrolował. No ale jeśli później używa te produkty u siebie w restauracji to nie wiem czemu nie chce faktury a powinien. Nigdy u nich nic nie kupowałem i nie wiem czy oni wystawiają paragon chociażby i nie znam ich a otworzyli się jakieś pół roku temu. W każdym razie interesuje mnie naszej firmy interes i chce zadbać aby pod względem prawny mieliśmy porządek. Dlatego interesuje mnie czy my robimy coś źle a jeśli tak to co w tej sytuacji robić.

A na jakiej podstawie uważasz, że przedmiot kupiony do użytku prywatnego nie może być wykorzystywany w dg?
To problem kupującego/użytkownika a nie sprzedawcy.

nie wiem czemu nie chce faktury a powinien
Nie ma żadnego obowiązku brania faktur.
To decyzja kupującego, czy chce zakupy wykonane na potrzeby działalności gospodarczej wrzucić w koszty uzyskania przychodu z tej działalności. Nie ma takiego przymusu.

Poza tym może być na ryczałcie ewidencjonowanym i wówczas faktury zakupowe są mu potrzebne jak umarłemu kadzidło.;)

No bo musisz mieć udokumentowaną zakup. Chodzi o obowiązkowi właściwego dokumentowania zdarzeń a nie zdarzało mi się kupić coś dla siebie a później używać tego w pracy a jeśli tak można to nie widzę problemu. Szczerze powiedziawszy teraz mam mętlik.

Dobra czyli się wyjaśniło dzięki.

Nie pisz posta pod postem, przez 20 minut jest dostępna opcja -
edit.gif
Regulamin §8

Ostatnią edycję dokonał moderator:
To nie Twój problem do jakich celów używa kupujący nabyty towar.

Powrót