Sprzedaż towaru z FVAT, ale zakup bez dokumentu (rzecz prywatna)

• Autor wątku Autor wątku oliee0
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

oliee0

Użytkownik
Odpowiedzi
162
Witam wszystkich,
otworzyłem JDG. Część sprzętu z mojej branży, który mam w domu jest moim prywatnym sprzętem - zakupiony przykładowo x lat temu na zwykłe paragony, których oczywiście nie było sensu trzymać.

Produkty te praktycznie nie schodzą bez wystawienia FVAT, bo osoby prywatne rzadko są zainteresowane zakupem, a firma raczej bez FV nie kupi.
Chciałbym takie przedmioty przykładowo wystawić na Allegro i wystawić normalną FVAT sprzedaży dla nowego nabywcy.

Rozumiem, że nie mogę po prostu wziąć sobie z szuflady przykładowego tonera do drukarki, sprzedać z FVAT i na tym zakończyć? Muszę go jakoś wprowadzić do firmy? Jest to w ogóle możliwe? Nie chcę nic odliczać ani wrzucać tego w koszta, interesuje mnie jedynie sprzedaż tego co leży i legalne odprowadzenie od tego podatku. :)

Doczytałem, że w teorii mogę napisać przykładowo taki dokument:
Oświadczam, że w dniu xx.xx.xx r. wprowadzam sprzęt #jakiś tam# użytkowany do tej pory prywatnie do działalności gospodarczej, wprowadzając go do ewidencji wyposażenia/do dalszej odsprzedaży. Sprzęt, który zaliczam do środków trwałych/wyposażenia działalności, wyceniam na podstawie #coś tam#.

Czy takie coś w ogóle ma jakąś moc prawną? Nie da rady zrobić tego w prostszy sposób? Mając przykładowo 50 szt. jakieś rzeczy jest to dość uciążliwe. Poza tym rozumiem, że taki papierek i tak trzymam sam dla siebie w razie kontroli, więc robi się papierologia w teoretycznie prostej sprawie.

Nie bardzo rozumiem jak chcesz to zrobić prościej niż wciągnięcie tych materiałów do ewidencji środków trwałych. Mając 50 sztuka nie musisz osobno wpisywać każdej sztuki przecież. Wpisujesz Art. X Sztuk 50.

Toner jako środek trwały? Niespecjalnie. Środki trwałe to przedmioty o wartości powyżej 10.000 zł, więc toner odpada. Nie bardzo widzę też wprowadzenie do wyposażenia firmy czegoś, co i tak będzie zaraz sprzedane. Dla mnie jest to towar, a towar zakupiony przed rozpoczęciem działalności gospodarczej wprowadza się do firmy na podstawie spisu z natury (inwentury).

Zagmatwane. Spis z natury powinienem sporządzić podczas zakładania firmy i wtedy dodać majątek prywatny na rzecz firmy, lecz sytuacja jest nieco inna, bo przykładowo chcę sprzedać coś prywatnego np. w środku roku prowadzenia firmy.

Przykład: firma założona 1 stycznia, a np. w czerwcu znajduję w szafie jakiś przedmiot prywatny i chcę go sprzedać jakiejś firmie z FVAT. Czasem po prostu dla swojego klienta nie opłaca mi się zamawiać nowego sprzętu, skoro on sam woli używany, a ja taki posiadam, tylko że wymogiem sprzedaży jest wystawienie faktury.
Ale sprzęt kupowałem prywatnie np. 5 lat temu, gdy jeszcze firma nie istniała.

Dopóki jest to pierwszy rok prowadzenia działalności, nie powinno być problemu (o ile w międzyczasie nie była przeprowadzana kontrola skarbowa). Można spis z natury zrobić ze wsteczną datą na dzień rozpoczęcia działalności, bo do końca roku podatkowego - i kolejnego spisu z natury - nie niesie on żadnych obowiązków podatkowych, znaczy nie jest ani kosztem, ani przychodem. W innym przypadku należy dokonać korekt ksiąg (rozliczasz się na podstawie KPiR? KSH?) za lata ubiegłe, od czasu rozpoczęcia działalności, i wprowadzić we wszystkie wcześniejsze spisy z natury te znalezione towary. Osobiście jest mi trudno uwierzyć w niespodziewane znalezienie w szafie pięćdziesięciu nieużywanych tonerów, ale przyjmijmy, że różnie bywa. Tak czy owak nie widzę wprowadzania w ewidencję wyposażenia przedmiotów mających być towarem.

Rozliczam się na podstawie KPiR. Oczywiście te 50 szt. to nie tonerów tylko 50 szt. różnych przedmiotów
Dziękuję za pomoc :)

Powrót