sprzedaż towaru z wykorzystaniem swoich zdjęć

• Autor wątku Autor wątku martinez100
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

martinez100

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,

Od jakiegoś czasu sprzedaję na portalu aukcyjnym Allegro.pl towary zakupione w jednym z hipermarketów.
Zdjęcia i opisy aukcji są tworzone przeze mnie, zdjęcia przedstawiają zakupiony towar (zaznaczam, że owy sklep ma prezentację swoich towarów na zdjęciach w internecie i zdjęcia są zupełnie różne).

Czy jest to zgodne z prawem ???

Nadmienię, że znajomy, który sprzedawał ten sam towar i publikował zdjęcia "żywcem" ściągnięte ze strony internetowej owego sklepu otrzymał pismo o tym, że zostały opublikowane bez zgody sklepu "zdjęcia przedmiotowe, wizualizacje i logo" oraz został wezwany do natychmiastowego zaprzestania naruszania praw autorskich.

Stąd moje pytanie, czy mogę również się spodziewać takiego pisma, skoro postępuję tak jak na początku postu napisałem.

Pozdrawiam,

Czemu miałoby być niezgodne z prawem? Jeśli ma Pan swoje zdjęcia to absolutnie nie ma się czego czepiać. Totalnie bzdurny zarzut nie mający pokrycia w przepisach.

No i Pan znajomy został słusznie potraktowany, bo według ustawy o prawach autorskich i prawach pokrewnych powinien posiadać zgody (licencje) na użycie tych zdjęć od autorów / właścicieli majątkowych praw autorskich do zdjęć - a takowych nie miał.

Pana to nie dotyczy, bo publikuje pan wyłącznie swoje teksty i zdjęcia.

Ale gdyby zaszła taka potrzeba umieszczenia obcego zdjęcia, tekstu, grafiki to powinien Pan uzyskać odpowiednią zgodę...

Witam,

Mam jeszcze jedno pytanie. Często słyszy się, że jakiś piosenkarz wykorzystał wcześniej utworzoną piosenkę, tyle że zmienił w nie jakiś procent utworu.
Czy przy wykorzystaniu zdjęć też tak można ??? Zmienić jakiś procent zdjęcia, żeby było ono moje. Czy coś takiego funkcjonuje, czy jest to jakieś moje urojenie ???

Pozdrawiam,
Martinez

Witam,

w ogólności takie zmodyfikowanie utworu (tu przeróbka utworu muzycznego) nazywa się opracowaniem, ale na rozpowszechnianie takiego opracowania również powinno się posiadać zgodę autora - Art.2. ustawy o prawach autorskich i prawach pokrewnych. Oczywiście taki zmieniony utwór staje się nowym utworem, którego osoba dokonująca opracowania jest autorem oraz posiada prawa autorskie do niego.

Nie wchodzi to jednak w grę przy zdjęciu - tu powinna zostać zachowana integralność utworu.

Powrót