Sprzedaż udziałów do strony Internetowej

• Autor wątku Autor wątku cebula1970
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

cebula1970

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam serdecznie,
2 miesiące temu podpisałam umowę sprzedaży 30% udziałów w stronie Internetowej. W umowie wyraźnie napisano, że sprzedaję udziały w przedsiębiorstwie, ale tak na prawdę ono nie istnieje. Jest tylko strona Internetowa, która przynosi bardzo niewielkie dochody. Prawa autorskie należą do mnie, ponieważ jestem wykonawcą całej strony. Czy w takim razie umowa jest ważna? Dodam, że w umowie zapisano, że w ciągu 3 mc zostanie założona spółka z ograniczoną odpowiedzialnością.
Czy mogę żądać zwrotu udziałów?
Jak mogę załatwić to formalnie?

Pozdrawiam

Daj tę umowę.

PS. art. 16 ksh nie dopuszcza obrotu udziałami niezarejestrowanej w KRS spółki.

Ostatnia edycja:
Jeśli pobierasz pożytki ze strony internetowej (utworu), to właściwe wydaje się udzielenie licencji, zawarcie umowy przeniesienia autorskich praw majątkowych. Na zasadach cywilnych można umówić się na podział zysków w stosunku 3:7.

Sprzedawać można udziały w przedsiębiorstwie, a strona internetowa nie jest przedsiębiorstwem. Inną sprawą jest, że taka sprzedaż wymaga formy aktu notarialnego, a w niektórych przypadkach również spełnienia dodatkowych wymogów.

PS. umowa którą wysłałaś na PW (proponuję wkleić ją do wątku) to jakiś szablon pobrany zapewne z sieci, zupełnie niepasujący do sytuacji i niezgodny z tym co napisałaś w #1, mowa w niej o 20%, a Ty piszesz o 30%, mowa w niej o 365 dniach, a Ty piszesz o 3 miesiącach.

Ostatnia edycja:
p_a_g napisał:
... to właściwe wydaje się udzielenie licencji, zawarcie umowy przeniesienia autorskich praw majątkowych. ...
Co do zasady nie można przenieść praw autorskich majątkowych na zasadach współwłasności cząstkowej.

Powrót