sprzedaz udziałów w spadku

• Autor wątku Autor wątku ignorantka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

ignorantka

Użytkownik
Odpowiedzi
52
Witam i proszę o radę.
1. Moja córka nabyła w całosci spadek, w skład którego wchodzi działka wraz z domem. Testator był właścicielem 1/2 i spadkobiercą 1/4 tej nieruchomosci.
2.Po pierwszym nabyciu spadku nie został przeprowadzony dział.
3.1/4 nieruchomosci nalezy do trzech osób powinowatych.
Moje pytanie:
1. czy na tym etapie córka moze odkupić udziały od spadkobierców z pierwszego spadku?
Z góry dziekuje za pomoc

Jak najbardziej moze nabyc udzialy spadkowe od pozostalych. Nie wiem jednak czy jest sens.
Lepszym rozwiazaniem jest przeprowadzenie dzialu spadku i przyznanie calosci majatku spadkowego (a przynajmniej nieruchomosci) Pani z obowiazkiem splaty na rzecz zbywcow. Taka operacja jest bezpieczniejsza i nie powinna spowodowac problemow, ktore moglyby sie przydarzyc w przypadku zbycia spadku.
Dzialu mozna dokonac sadownie albo notarialnie. Koszty sa takie sobie, na pewno niezsze niz w przypadku kupna spadku kolejno od spadkobiercow.

Pozdrawiam.

Dziekuję za odpowiedż.
Zastanawiam sie jakie mogą być problemy w związku z zakupem udziałów w spadku?
Myślałam, że to najprostszy sposób: córka kupuje udziały w spadku i staje się samoistnym włascicielem całości - przy zgodnej woli wystarczyłaby jedna wizyta u notariusza.
Jakie pułapki czają się po drodze?

Moze nie tworzmy tajemnic i napiszmy ze bylo malzenstwo. Testator to drugi malzonek ktory umarl po pierwszym. Malzenstwo ma trojke dzieci. Pani corka nie jest krewna testatora, ale jest zona jednego z dzieci.

Czy tak??
Jesli tak to moze to miec kapitalne znaczenie ze wzgledu na odpowiedzialnosc za zachowek, dlugi, rekojmie, zaliczanie darowizn. Dlatego prosze potwierdzic moje przypuszczenie albo je poprawic.
Potrzebne bedzie takze udzielenie odpwoeidzi na ponizsze pytanie
1. Czy w sklad spadku wchodzi cos oprocz nieruchomosci zabudowanej domem?? Jesli tak to co i jaka to ma wartosc?? Czy spadkodawca pozostawil jakies dlugi??

Mam na mysli potencjalna sytuacje ktora moze wcale nie nastapic albo z uwagi na moja pomylke w rozszyfrowaniu sytuacji albo na nieznajomosc prawa przez pozostalych spadkobiercow albo na brak checi dochodzenia swoich praw przez te osoby.

Zawsze lepiej kupic przedmiot nalezacy do spadku niz udzial w spadku.

Powrót