Sprzedaż udziału w gruncie, VAT, faktura - jak to przeprowadzić

• Autor wątku Autor wątku Mieczysław1979
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Mieczysław1979

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Dzień dobry,

Na wstępie napiszę, że nie chcę oszukiwać naszego US, Państwa, chcę tylko wiedzieć jak prawidłowo przeprowadzić transakcję, by nikt nie zarzucił mi, że czegoś nie dopełniłem.

Jako osoba fizyczna kupiłem działkę budowlaną (1200 m2) od Skarbu Państwa na fakturę VAT (konkretnie 100000 zł netto, VAT 23%, 123000 zł brutto).

Teraz podzieliłem tę nieruchomość na drogę (300 m2) i działkę budowlaną (900 m2). Na działce budowlanej uzyskałem dwa osobne pozwolenia na budowę budynków mieszkalnych jednorodzinnych.

Teraz chciałbym sprzedać udział w działce budowlanej (w wielkości takiej jaka jest powierzchnia działki objęta opracowaniem jednego z pozwoleń na budowę - czyli 500/900) oraz 1/2 udziału w drodze dojazdowej.

Podejrzewam, że US będzie mnie traktował jako podatnika VAT, bo sprzedaję udział, a nie działkę i dokonałem ulepszeń. Zgadzam się z tym.

Moje pytanie brzmi, jak to formalnie przeprowadzić, tak abym mógł sprzedać udział w działce nabywcy (firmie), wystawić jej fakturę VAT (mimo, że nie prowadzę działalności gospodarczej), rozliczyć się z US z VAT zapłaconego przez nabywcę, a żeby on nie miał potem problemów z odliczeniem zapłaconego VAT.

Czy jako osoba fizyczna nieprowadząca działalności (działkę nabyłem do majątku prywatnego, bo po prostu chcę wybudować dom dla siebie, a nie potrzebuję takiej dużej działki - koszty) przed transakcją kupna-sprzedaży udziału u notariusza powinienem zarejestrować się jako podatnik VAT czynny (VAT-R), następnie sprzedać nieruchomość, wystawić fakturę VAT na nabywcę, następnie wypełnić VAT-7 i rozliczyć się z US (odprowadzić ten VAT, który nabywca zapłaci) oraz zrezygnować z bycia podatnikiem VAT?

Nie chcę przeprowadzać tego inaczej tj. sprzedać za kwotę brutto i liczyć, że się uda. Wolę od razu podać kwotę netto, doliczyć VAT, rozliczyć się i mieć święty spokój. Tylko jak to zrobić?

Dziękuję.

Nie prosciej ci wystapic o interpretacje do swojego urzędu skarbowego dokladnie z tym pytaniem i miec to jako dupochron? Mozesz zlozyc przez epuap, placisz 40zl i masz po problemie.

W intepretacji nikt nie napisze mi krok po kroku co mam zrobić. Napiszą czy myślę dobrze, czy myślę źle, ale nikt nie napiszę mi co mam zrobić.

Powrót