Sprzedaż uszkodzonego towaru

• Autor wątku Autor wątku miasartu
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

miasartu

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,
Zakupiłem drzwi z prowadnicą z allegro za pobraniem. Odebrałem 27.04.2017. Paczka przyszła bardzo dobrze zapakowana i nic nie wzbudzało podejrzeń uszkodzenia. W sobote chciałem założyć drzwi, ale po otworzeniu przesyłki okazało się, że na środku w połowie jest pęknięcie okleiny i nie nadają się do montażu.

Wysłałem zdjęcie z opisem do sprzedającego aby dowiedzieć się jak zareklamować uszkodzenie, ale dostałem odpowiedź:

Witam

Zgodnie z regulaminem aukcji, oraz informacją jaką Państwo otrzymali w
dniu wysyłki, proszę o przesłanie protokołu uszkodzenia spisanego przez
kuriera w dniu odbioru przesyłki.

Pozdrawiam.

Może mi ktoś odpowiedzieć, czy sprzedający może narzucić obowiązek sprawdzenia towaru przy kurierze w dniu odbioru? Żadnego maila o sprawdzeniu przesyłki przy kurierze nie otrzymałem, ale taka informacja jest podana w ich regulaminie.

Na stronie sprzedawcy znajdują się takie informacje:

reklamacje
Reklamację należy składać na adres e-mail studiodrzwi@wp.pl lub w formie tradycyjnej na adres firmy.
W zgłoszeniu proszę podać imię, nazwisko, adres, kopię dowodu zakupu, opis czego dotyczy reklamacja, dane ułatwiające kontakt. Sprzedawca w terminie 14 dni udzieli odpowiedzi na prawidłowo złożoną reklamację.
pozostałe informacje
Reklamacja dotycząca uszkodzeń powstałych w transporcie rozpatrywana będzie tylko i wyłącznie po otrzymaniu protokołu uszkodzenia sporządzonego przez przedstawiciela firmy kurierskiej w momencie odbioru przesyłki, o ile transport odbywał się za pośrednictwem takiej firmy. Odbiór przesyłki bez sprawdzenia i podpisanie kurierowi odbioru bez zastrzeżeń uniemożliwia reklamowanie uszkodzeń transportowych. Przesyłki każdorazowo należy sprawdzić w obecności kuriera w momencie odbioru co do stanu i zawartości.

Chciałbym aby sprzedający wymienił uszkodzone drzwi na nowe lub zwrócił koszta związane z zakupem oraz koszt wysyłki. Jak powinienem postąpić w tym przypadku?

miasartu napisał:
Jak powinienem postąpić w tym przypadku?
Udowodnić sprzedającemu, że otrzymałeś faktycznie drzwi z pękniętą okleiną i nie było to Twoją winą.

Rozpoczałem spór na Allegro. Czy na aukcjach Allegro chroni w jakikolwiek sposób osoby, które zakupiły przedmiot z płatnością przy odbiorze?

Na początek musisz udowodnić to, co napisano w poście nr 3.
To, jak to zrobisz - nie wiemy. Spór na allegro nie rozwiązuje kwestii dowodowej.

miasartu napisał:
czy sprzedający może narzucić obowiązek sprawdzenia towaru przy kurierze
to nie obowiązek, tylko przywilej, z którego nie skorzystałeś i przez to pozbawiłeś się możliwości uzyskania dowodu

Powrót