Sprzedaż używanego przedmiotu przez olx

• Autor wątku Autor wątku tomek1988_88
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tomek1988_88

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Cześć. Jakoś pod koniec września sprzedałem na olx używany przedmiot, kupujący go odebrał potwierdził i pieniądze wpłynęły na moje konto. Po kilkunastu dniach pisze do mnie, że przedmiot przestał działać i że miał wadę ukrytą. Towar był opisany, że jest sprawny w 100% jedynie ma rysy w wyglądzie ale nie wpływa to w żaden sposób na działanie. Sprzęt w momencie był w 100% sprawny używany ponad 4 lata i nigdy nie zawiódł. Do aukcji były dołączone zdjęcia, które obrazowały sprzedawany przedmiot w 100% takim jakim jest. Sprzęt jest objęty 5 letnią gwarancją. Nowy właściciel po tym jak przestał działać wysłał go na gwarancję ale serwis odmówił naprawy i wystawił ekspertyzę. Teraz żąda ode mnie zwrotu pieniędzy i że odeśle mi przedmiot. Tylko jakim prawem? Wysyłałem sprawny towar, z którego korzystałem a mam przyjąć zepsuty i co mam z nim zrobić? Olx daje 24 h na sprawdzenie przedmiotu i ewentualną odsyłkę albo założenie sporu. Nic takiego nie miało miejsca bo najzwyczajniej w świecie sprzęt działał. Kupujący twierdzi, że ukryłem wadę ale sprzęt nie miał żadnej ukrytej wady a jego stan wizualny był opisany i potwierdzony na aukcji w postaci opisu i zdjęć. Teraz straszy mnie policją...od lat sprzedaję na różnych aukcjach i nigdy nie miałem takiej sytuacji więc prośba o poradę. Z góry dziękuję i pozdrawiam.

tomek1988_88 napisał:
Teraz straszy mnie policją...

To niech zgłosi. Ciekawe co... i ciekawe w jaki sposób udowodni wadę ukrytą i sprzedaż z premedytacją jeżeli doszłoby do rozprawy sądowej, która moim zdaniem, wystartowałaby tylko z ewentualnego powództwa cywilnego.

Jakiej wartości był przedmiot?

Skoro z Twojej strony wszystko ok to rozpatrz jego reklamację negatywnie. Jak mu coś nie pasuje to może iść do sądu.

Powrót