Sprzedaż używki a rękojmia

• Autor wątku Autor wątku mlyneek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mlyneek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
18
Witam, czy sprzedając sprzęt multimedialny ( tablet ) na allegro jako osoba prywatna, zaznaczając że sprzęt nie ma gwarancji i jest używany, kupującemu przysługuje prawo do rękojmi gdy po np. tygodniu użytkowania coś się popsuje?
Jak ktoś mi to wytlumaczy będe wdzęczny bo nie rozumiem, czemu niby kupujący może w tym wypadku domagać się zwrotu/naprawy jeśli kupił sprzęt używany bez gwarancji zgodny z opisem. Oczywiście mam na myśli sytuacje w któej w momencie przyjęcia przez niego przesyłki wszystko było sprawne.
Sprzedam sprawny 10 letni telefon, a na drugi dzień kupującemu padnie bateria i muszę przyjąc jego żądanie zwrotu!?
Za pomoc będe wdzięczny

Zabezpieczenie przed sprzedającymi którzy mogą robić w konia kupujących.

Art. 556 i następne + setki postów na tym forum + setki opracowań dostępnych w internecie.

Osoba prywatna prze sprzedazy moze wykluczyć rekojme. Jesli tego nie zrobi to odpowiada za wady przez 2 lata. I nie wazne ze sprzet ma 10 lat

Czyli rozumiem że mogę wykluczyć rekojmie jeśli zaznaczyłem to w opisie? Oczywiście mowa o przypadku w którym nie zataiłem żadnej wady, a sam sprzęt zgodny z opisem.
Dzięki za odpowiedzi

zlodziej_sumienia napisał:
Osoba prywatna prze sprzedazy moze wykluczyć rekojme. Jesli tego nie zrobi to odpowiada za wady przez 2 lata. I nie wazne ze sprzet ma 10 lat

Czasami takie wykluczenie NIE jest skuteczne.

A czy mogę w przypadku domagania się zwrotu przez kupującego, który kupił rzecz używaną bez gwarancji zgodną z opisem odrzucić jego żądanie tłumacząc iż zakupiona rzecz jest używana, z wygaśnięta gwarancją producenta więc logiczne że przy zakupie powinien liczyć się z tym, że sprzęt może ulec awarii. Na to moim zdaniem wskazuje logika ale prawo..
W takim wypadku moje uzasadnienie miało by jakie kolwiek szanse?

Powrót