Sprzedaż w internecie.

• Autor wątku Autor wątku sebulowski
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

sebulowski

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
29
Witam, w jaki sposób najlepiej rozliczać się ze sprzedaży na Allegro?
U mnie sytuacja wygląda tak, że kilka razy w tygodniu uda mi się kupić coś w okazyjnych cenach i póżniej sprzedaje to nieco drożej.

Czyli przykładowo, kupuje 4x przedmioty po 500zł i sprzedaje je póżniej za 600zł (100zł marży.)
Czyli mam 2000zł przychodu, a 400zł dochodu miesięcznie. I jak tutaj najlepiej się rozliczać?

Przede wszystkim założyć własną działalność gospodarczą. A potem wybrać formę opodatkowania. Albo zasady ogólne albo podatek liniowy. Bo ryczałt w przypadku handlu z niską marżą jest raczej nieopłacalny.

Jak skala jest niewielka, to można prowadzić drobny handel w ramach działalności nierejestrowej.
https://www.biznes.gov.pl/pl/portal/00115

Tylko trzeba w tym przykładzie zmienić wysokość przychodu ze sprzedaży, bo maksymalnie może wynieść połowę płacy minimalnej, czyli aktualnie 1505 zł. Ale w przyszłym roku już 1745 zł.

Dochód wykazuje się wówczas w rocznym zeznaniu PIT-36.

citrix napisał:
Przede wszystkim założyć własną działalność gospodarczą. A potem wybrać formę opodatkowania. Albo zasady ogólne albo podatek liniowy. Bo ryczałt w przypadku handlu z niską marżą jest raczej nieopłacalny.

Również wątpie, że dzialałność gospodarcza przy takim obrocie i małej marży będzie równie dobrym wyborem. A jaką formę opodatkowania byś wybrał przy DG?

TaxTex napisał:
Jak skala jest niewielka, to można prowadzić drobny handel w ramach działalności nierejestrowej.
https://www.biznes.gov.pl/pl/portal/00115

Tylko trzeba w tym przykładzie zmienić wysokość przychodu ze sprzedaży, bo maksymalnie może wynieść połowę płacy minimalnej, czyli aktualnie 1505 zł. Ale w przyszłym roku już 1745 zł.

Dochód wykazuje się wówczas w rocznym zeznaniu PIT-36.

Dobrze, tylko jest jeden zasadniczy problem. Jak udowodnie, że z tego przychodu, czyli np. wpłaty 1100zł mam faktycznie 100zł dochodu, a nie 1100zł? Przedmioty kupuje od prywatnych sprzedawców, którzy na pewno nie będą mi wystawiać żadnych paragonów/faktur. Mój jedyny dowód to zakładka kupione na Allegro, czy OLX no i ewentualnie email potwierdzający dany zakup.

Owner99 napisał:
No to masz potwierdzenie zakupu :rolleyes:

Tylko, czy faktycznie w takiej formie da się go wpiąć w koszta? :>
Bo z tego co czytałem musi być coś ala rachunek, faktura itp.

Przy zakupie towarów (innych niż rolne) za gotówkę od osób fizycznych, w praktyce najlepszym dowodem będzie pisemna umowa, choćby najprostsza. Typu: "Sebulany, dnia 3 listopada 2022 r., Jan Kowalski sprzedaje Sebulowskiemu worek ręcznie wyszywany czerwony za 150 zł [podpisy: Kowalski, Sebulowski]".

Natomiast w przypadku płatności przelewem - wystarczy, aby w tytule przelewu dokładnie napisać za co jest to płatność (jaki towar).

Normalnie w działalności gospodarczej na książce przychodów i rozchodów rozporządzenie nie pozwala na dokumentowanie kosztu samym potwierdzeniem przelewu, ale skoro dochód z działalności nierejestrowej nie jest traktowany jako dochód z działalności gospodarczej, to nic nie stoi na przeszkodzie aby uznać potwierdzenie przelewu za wystarczający dowód.

TaxTex napisał:
Przy zakupie towarów (innych niż rolne) za gotówkę od osób fizycznych, w praktyce najlepszym dowodem będzie pisemna umowa, choćby najprostsza. Typu: "Sebulany, dnia 3 listopada 2022 r., Jan Kowalski sprzedaje Sebulowskiemu worek ręcznie wyszywany czerwony za 150 zł [podpisy: Kowalski, Sebulowski]".
To raczej nie możliwe, bo wszystko co kupuje idzie przez portale aukcyjne, więc nie miałbym jak sporządzić takiej umowy.

TaxTex napisał:
Natomiast w przypadku płatności przelewem - wystarczy, aby w tytule przelewu dokładnie napisać za co jest to płatność (jaki towar).
Nigdy nie wysyłam bezpośrednio przelewów do sprzedającego tylko zawsze idzie to w sposób np. Allegro<PayU<Sprzedający.

Więc chyba nie mam jak wpiąć moje zakupy w kosza, szkoda że nie wystarczy sam email potwierdzający wpłatę i zakup od Allegro/OLX.

Ostatnia edycja:
Matko boska, człowieku. Tysiące ludzi robi interesy przez Allegro/OLX. Oczywiście, że przelewy które robisz przez PayU/Allegro są dowodem, tak samo jak i zakupy oraz sprzedaż przez te platformy. :rolleyes:

Owner99 napisał:
Matko boska, człowieku. Tysiące ludzi robi interesy przez Allegro/OLX. Oczywiście, że przelewy które robisz przez PayU/Allegro są dowodem, tak samo jak i zakupy oraz sprzedaż przez te platformy
No właśnie gdzieś czytałem, że to nie wystarczy i potrzeba jeszcze sporządzić chociażby najprostszą umowę kupna/sprzedaży o której wspomniał @TaxTex.
Tylko tak jak pisałem, byłoby to problematyczne w moim przypadku.

Bzdura. Nikt tak nie robi i się ludzie normalnie rozliczają.

Owner99 napisał:
Bzdura. Nikt tak nie robi i się ludzie normalnie rozliczają.

Czyli co proponujesz? Założyć działalność nierejestrowaną i jak dokumentować wtedy moje transakcję?
Bo na czysto mam jakieś 1000zł zysku miesięcznie z samego handlu, czyli nie przekraczam 1505, więc chyba to byłaby najlepsza opcja.
Tylko nie wiem jak się rozliczać i to dokumentować...

Limit do działalności niezarejestrowanej to kwota przychodu a nie dochodu. Najpierw sprawdź czy nie przekraczasz limitu.
Zapoznaj się z linkiem z komentarza 3.

parasoll.ka napisał:
Limit do działalności niezarejestrowanej to kwota przychodu a nie dochodu. Najpierw sprawdź czy nie przekraczasz limitu.
Zapoznaj się z linkiem z komentarza 3.

No czyli zostałem wprowadzony w błąd. Bo skoro najpierw kupuję jakąś tam elektronikę w miesiącu wartą łącznie 5000zł, a póżniej sprzedaje to dajmy na to za 6000zł to mam 1000zł na czysto z marży. No, ale skoro działalność niezarejestrowana nie może przekraczać przychodu większego niż 1505zł w takim razie w moim przypadku to odpada, bo przychód wynosi jakby nie patrzeć 6000zł, prawda? Nikogo już nie obchodzi, że z tych 6000zł najpierw 5000zł wydałem tak jakby na koszta, żeby zarobić te 1000zł.

Ostatnia edycja:
Tak, limit dotyczy przychodu, co wyraźnie napisałem w moim pierwszym poście. A ty w swoim pierwszym poście podałeś przykład z 2000 zł, czyli tylko nieco ponad limit, a teraz nagle okazuje się, że to są znacznie większe kwoty.

Zatem zostaje ci rejestracja normalnej DG.

TaxTex napisał:
Tak, limit dotyczy przychodu, co wyraźnie napisałem w moim pierwszym poście. A ty w swoim pierwszym poście podałeś przykład z 2000 zł, czyli tylko nieco ponad limit, a teraz nagle okazuje się, że to są znacznie większe kwoty.

Zatem zostaje ci rejestracja normalnej DG.

I jak rozliczać się w takiej normalnej DG?

Po za tym jak udałoby mi się nie przekroczyć tego przychodu, ale załóżmy na to, że miałbym na koncie bankowym jakieś tam wpłaty dodatkowe po kilkaset złoty to, czy US traktowałby je jako zarobek?

parasoll.ka napisał:
Zależy jaki sposób rozliczenia wybierzesz. Zasady ogólne, podatek liniowy, ryczałt.

No właśnie kompletnie nie ogarniam podatków, może doradzisz mi, który w mojej sytuacji byłby optymalny? Czyli dość duży przychód (kilka tysięcy) z realnie małą marżą, czyli dochodem (jakieś 1000zł.)

Druga kwestia, czy w ogóle wtedy taka sprzedaż będzie opłacalna?

Powrót