Sprzedaż wierzytelności- zasadność

• Autor wątku Autor wątku mirekp2005
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mirekp2005

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam
Chciałbym prosić o wsparcie informacyjne w kwestii sprzedazy przez bank wierzytelności wynikajacej z kredytu gotówkowego.
Przed paroma laty zawarłem umowę kredytową aby wspomóc znajomego. Faktycznym płatnikiem miałbyć on. Niestety po pewnym czasie przestał spłacać a ja z racji pobytu za granicą nie otrzymalem wiadomosci z banku o zaleglosciach.
Dowiedziałem się na etapie pisma informujacego o przekazaniu sprawy do sądu przez kancelarie oraz wystawieniu bankowego tytulu egzekucyjnego.
Po wizycie w banku oraz rozmowie i wynikajacego z niej zlożenia wniosku o rozłozenie na raty zadluzenia otrzymałem na piśmie zgodę na rozłozenie na 9 rat z zastrzeżeniem, że przy braku w terminie którejkolwiek z rat zostaną wszczęte dalsze czynnosci windykacyjne a w przypadku dotrzymania terminów bank nie będzie podejmował kroków windykacyjnych.
meritum:
-pismo dot porozumienia z bankiem maj 2013
-rozpoczecie spłat (regularne i w terminach) do dnia dzisiejszego
W dniu 9.09.2013 otrzymalem pismo z firmy windykacyjnej informujace o przelewie wierzytelnosci na rzecz funduszu sekurytazycyjnego i wzywajace do natychmiastowej spłaty calosci zadluzenia (bez uwzglednienia juz trzech wplat. Po interwencji tel w banku w dniu 18.11.2013 otrzymalem info z banku informujace o sprzedaży funduszowi wierzytelnosci ( w tym czasie dokonalem nastepnych splat na dzien dziesiejszy 6 z 9 rat).
Pytanie: czy bank mial prawo sprzedac zadluzenie po ugodzie jaką podpisalem?

Tak, miał prawo. Ugoda, jeśli oczywiście była prawidłowo zawarta (właściwe podpisy obu stron porozumienia) obowiązuje również nowego wierzyciela.

dziekuje za odpowiedź.
2/3 należności zawartej w ugodzie zostało juz spłacone, nowy wierzyciel domaga się całości wierzytelności (natychmiat). Rozumiem że powininem go poinformować o istnieniu takiej ugody oraz wielkości splaconego zawiadomienia i realizowąc pozostałą czesc zobowiązania na konto nowego wierzyciela na warunkach ugody.

dodam tylko: ugoda miała charakter złożonego wniosku o rozłozenie na raty i w odpowiedzi banku zgoda na określonych warunkach podpisana przez przedstawicieli Banku
w każdym razie bardzo dziękuje za pomoc i wsparcie:)

niech zgadnę - eurobank sprzedał do hoist?

nie :) bre do easydebt
nie ma to jak sprzedać "samograj" bez ryzyka dla kupujacego na takim juz etapie spłaty gdzie zostaje 1/3 z ugody

Ostatnia edycja:
co ciekawe, dział zajmujacy sie sprzedażą nie miał wiedzy o podpisanej ugodzie

Powrót