Sprzedaż wirtualnej waluty

• Autor wątku Autor wątku kamil814
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kamil814

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Witam,
od jakiegoś czasu gram w grę mmorpg (metin 2 - na tzw. prywatnym serwerze). Jako, że uzbierałem dosyć pokaźną sumkę waluty wirtualnej (zdobywa się ją po prostu grając), chciałbym część sprzedać. W sumie jest to równowartość ok. 300zł - sprzedawane w paczkach, każdorazowo po ok. 30zł.

Przeczytałem sporo artykułów i tematów na forach, jednak informacje pojawiające się są sprzeczne, dlatego mam kilka pytań:
1) Czy od takiej sprzedaży muszę płacić podatek dochodowy ?
2) Ilu procentowy jest taki podatek ?
3) Jaki formularz należy wypełnić, chcąc zapłacić podatek od takiej sprzedaży ?
4) W jakim terminie należy dokonywać opłaty ?
5) Czy jeśli nie zapłacę, przychodzi jakieś wezwanie do zapłaty (jak to wygląda) ?

Czyli mam rozumieć, że podatek płaci się od określonej kwoty, czy po prostu każda sprzedaż wirtualna nie jest objęta podatkiem ?

W tym wypadku od 1000 PLN, ale nie ma takiego limitu jeśli mowa o działalności gospodarczej. Sprzedaż jednorazowa działalnością nie będzie.

Syphar napisał:
W tym wypadku od 1000 PLN, ale nie ma takiego limitu jeśli mowa o działalności gospodarczej. Sprzedaż jednorazowa działalnością nie będzie.

Tylko, że w tej chwili przewiduje ok. 10 paczek do sprzedania (każda po ok. 30zł) - więc to już chyba nie jest "sprzedaż jednorazowa".

Jeśli w najbliższym czasie nie zakładasz następnej takiej sprzedaży to w skrócie potraktuj to jak "sprzedaż jednorazowa" i tak jak wskazano w powyższych postach.

To co mam w tej chwili nie sprzeda się w 1 dzień, być może tydzień czy też dwa - czy takie założenie mam traktować jako "sprzedaż jednorazowa" ?

O ile by faktycznie fajnie się sprzedawał produkt, raczej zamierzałbym przez jakiś miesiąc, dwa kontynuować taką sprzedaż, jak wtedy wygląda sytuacja z podatkiem ?

Nikt Ci tego widzę wprost nie napisze: to już jest działalność gospodarcza i jak dla działalności. Nie warto. Weź to sprzedaj taniej, tak żeby poszło szybko poniżej miesiąca. ZUS więcej wyniesie niż Twój zarobek. Krótko mówiąc dopłacisz do interesu.

Powrót