Sprzedaż współtworzonego dzieła

• Autor wątku Autor wątku witoldT
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

witoldT

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Cześć,

wraz z dwójką znajomych tworzymy treści edukacyjne w formie kursów wideo. Nasze działania są niesformalizowane i wszystkie ustalenia mają formę ustną lub pisemną na komunikatorach/mailach. Wspólnie zgodziliśmy się, że każdy z nas posiada 1/3 udziałów w prawach autorskich do tworzonych dzieł.

W istocie tylko jedna osoba tworzy (nagrywa i prowadzi) kurs wideo, kolejna osoba przygotowuje prezentacje (na podstawie wcześniej stworzonego szablonu - zmienia się jedynie treść prezentacji (inne zagadnienia i zadania)), które są wykorzystywane przez osobę nagrywającą. Ostatecznie kolejna osoba dokonuje obróbki wideo nagranych w ten sposób kursów, korygując poprawki, ucinając część nagrania oraz jest autorem intro (wejściówki) do takich kursów. Na koniec taka osoba renderuje, czyli skleja wszystkie elementy zedytowane w jedną całość.

Dostaliśmy ofertę nabycia prawa do korzystania z naszych materiałów na zasadzie licencji.

Zastanawiam się nad rozwiązaniem, które pozwoliłoby nam dokonać udzielenia licencji za wynagrodzeniem, bez jednoczesnego zasypania kontrahenta 3 oddzielnymi umowami z każdym z współtwórców. Wiemy, że kontrahentowi zależy na podpisaniu umowy jedynie z jednym podmiotem.

Czy mogę prosić o poradę, w jaki sposób można podejść do takiej sprawy?

EDIT (doprecyzowanie): kurs wideo ma formę prezentacji multimedialnej, na której osoba nagrywająca pisze wirtualnym długopisem. Finalny kurs zawiera audio (głos osoby prowadzącej) oraz wideo (prezentacja oraz nagranie sylwetki wraz z twarzą osoby nagrywającej).

Z całym szacunkiem, ale jeśli macie takie podstawowe problemy, to nie wiem jak w ogóle chcecie skonstruować umowę licencyjną. Idźcie do prawnika, podzielicie koszty na trzy osoby, to jakoś przeżyjecie.

Dziękuje ilaw za odpowiedź. Dziękuję również za troskę co do treści umowy licencyjnej, jednak nie o to pytałem. Byłoby jednak super, gdybyś mógł choćby krótko nakreślić, jak rozwiązać taki podstawowy problem. Z chęcią doczytam we własnym zakresie :)

witoldT napisał:
... Czy mogę prosić o poradę, w jaki sposób można podejść do takiej sprawy?
We wskazanej wyżej Ustawie zainteresuj się najdokładniej Rozdziałem 11.

Powrót