sprzedaż zabawek

• Autor wątku Autor wątku tomole4
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tomole4

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Dzień dobry.
Chciałbym się dowiedzieć, czy wyprodukowanie i sprzedaż własnoręcznie zrobionych zabawek jest legalna. Nie posiadam żadnych licencji, po prostu chcę hobbystycznie lecz w sposób ciągły (po godzinach pracy) tworzyć klocki, samochodziki i inne drobiazgi, a następnie sprzedawać je na np. allegro.
Pytanie dotyczy również mebli ogrodowych, lecz te byłyby dużo rzadziej wyrabiane.
Z góry dziękuję za odpowiedź.

myślałem raczej o braku licencji, czy zezwoleń na produkcję zabawek dla dzieci, bo podejrzewam, że takowe trzeba posiadać, prawda?
faktycznie, korzystałbym z czyiś wzorów, lecz sądzę, że nikt ich nie zastrzegł, bo są one zaczerpnięte ze stron typu "zrób to sam".

NAlezy uwzględnić kwestie bezpieczeństwa konstrukcji oraz stosowanych farb i klejów.

tomole4 napisał:
myślałem raczej o braku licencji, czy zezwoleń na produkcję zabawek dla dzieci, bo podejrzewam, że takowe trzeba posiadać, prawda?...
To nie jest problem prawa autorskiego.
tomole4 napisał:
... korzystałbym z czyiś wzorów ...
Jeśli wzór wypełnia cechy utworu jest chroniony z mocy Prawa autorskiego.

"Jeśli wzór wypełnia cechy utworu jest chroniony z mocy Prawa autorskiego."

Więc każda stworzona rzecz metodą hand-made np. zabawka, której zdjęcie zostało umieszczone w internecie, zostaje objęta prawami autorskimi, bez zdobycia jakichkolwiek dokumentów na nią?

Jeśli wypełnia cechy utwory, to tak w sposób identyczny jak rzeźba uznanego artysty.

bardzo dziękuję za odpowiedzi.
Myślę, że można zamknąć temat.
Z poważaniem Tomasz O.

Powrót