sprzedaż zdjęć

• Autor wątku Autor wątku mejdej
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mejdej

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam, pytanie kieruje do osób znających wnikliwie problem a pozostałych zachęcam do śledzenia tematu, ponieważ nie spotkałem tu jeszcze tak postawionego pytania, chociaż były pokrewne.

Jeśli umieszczone zostaje zdjęcie w internecie i to zdjęcie jest na kilku stronach internetowych typu blogi i inne społecznościowe strony a także strony z tą tematyką.

1.Weźmy naprzykład ze ktoś ma bloga ze swoimi zdjęciami i wrzuca tam zdjęcie osoby sławnej to czy on ma prawo do umieszczenia tam tego zdjęcia?

2. Jeśli ja pobieram zdjęcie a zdjęcie zostało zrobione x lat temu, ten kto je zrobił nie żyje a jest to zdjęcie na kilkunastu stronach internetowych właśnie blogowych, społecznościowych to czy ja mogę to zdjęcie obrobić i sprzedawać, bo przecież autor tego zdjęcia już nie żyje a prawa autorskie jeśli ktoś ma do tego zdjęcia to pewnie gdzieś za oceanem. Zdjęcie krąży po internecie i jest na wielu stronach zaznaczam. Czy jest to zgodne z prawem?

ad. 1 A na jakiej podstawie ma mieć prawo? Nie wiem dlaczego.. ale niektorzy wychodzą z założenia ze jak coś jest w necie to wszystko wolno, jest to ogolnodostępne. Nic bardziej mylnego. Prawa autorskie do zdjęcia ma jego twórca - fotograf - chyba ze komuś przekazał to inny podmiot. I jeśli autor nie zezwoli na jego rozpowszechniania np w informacji pod zdjeciem albo nie wyda indywidualnej zgody... to nie można.
Druga kwestia to prawa osob które znajdą się na zdjęciu... prawo do rozpowszechniania wizerunku - zob. art. 81 ustawy autorskiej - link ponizej.

ad. 2. Nie, nie możesz. Patrz punkt wyzej. A co do nieżyjących autorów to prawa autorskie majątkowe wygasają 70 lat po ich śmierci.

Powrót