Sprzedaż znalezionych urządzeń

• Autor wątku Autor wątku Zawodowiec
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

Zawodowiec

Użytkownik
Odpowiedzi
99
Przyjmijmy, że osoba X w okresie 2017 – 2020 r. co weekend odwiedzała klub nocny. W każdą niedzielę wystawiała na serwisy OLX oraz Allegro znalezione w klubie telefony komórkowe. Ceny były w przedziale od 100 zł do 1000 zł. Niektóre telefonu komórkowe osoba X ma do dnia dzisiejszego.
Czy można powiedzieć, że osoba X prowadzi działalność gospodarczą?
Zależy mi na argumentach konkretnych. Bądź powołanie się na konkretne przepisy.
Będę bardzo wdzięczny za pomoc.

Czy ty się pytasz, czy trzeba założyć działalność gospodarcza na handel kradzionym/przywlaszczonym towarem?

Dla mnie ten post jest fejkowy. Żeby przez 3 lata sprzedać mnóstwo przywłaszczonych telefonie nawet nie kryjącc się z tym i zero zainteresowania pokrzywdzonych? Policji? A w domu jest wręcz magazynek takich telefonów. Dodatkowo to co stwierdził Bramborok.
Napisał bym nawet o trollowaniu ale widzę że to nie jest nowy użytkownik na tym forum.

Ja bym celował w Art. 278. KK, bo sądząc z opisu procederu, ta osoba "znajdowała" telefony głównie w kieszeniach i torebkach.

Bardzo dziwi mnie że w dzisiejszych czasach taki proceder trwa kilka lat i nikt nie zidentyfikował za pomocą powszechnie dostępnych narzędzi na telefony tego 'notorycznego znalazcę', a kupujący od tego osobnika nie zauważyli w co niektórych urządzeniach blokady kradzieżowej.

dearon napisał:
Bardzo dziwi mnie że w dzisiejszych czasach taki proceder trwa kilka lat i nikt nie zidentyfikował za pomocą powszechnie dostępnych narzędzi na telefony tego 'notorycznego znalazcę', a kupujący od tego osobnika nie zauważyli w co niektórych urządzeniach blokady kradzieżowej.

Telefony są czyszczone, te które zostały zablokowane zostają sprzedane na części. Telefony są sprzedawane za granicą, w związku z czym lokalne wpisanie telefonu do bazy skradzionych urządzeń nigdy nie wykazuje, chyba że jakiś cudem nowy nabywca przyjedzie do Polski na wakacje. Mój skradziony telefon, po 2 miesiącach odezwał się z Turcji (miałem swoje autorskie oprogramowanie wgrane na telefon, które nie usuwało się wraz przywracaniem do ustawien fabrycznych).

Jak już wcześniej pisałem dla mnie ten temat jest jakiś fejkowy. Ktoś go zakłada a potem już się nie loguje na forum od prawie dwóch tygodni. Chyba że go zamknęli za ten proceder 😀

Powrót