Sprzęt kupiony przez fałszywą kartę kredytową

• Autor wątku Autor wątku Acetone
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Acetone

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witajcie, mam problem... Chodzi o to, że dokładnie rok temu kupiłem komputer od pewnego handlarza w internecie, który ostatecznie okazał się oszustem na wielką skalę. Nie sprowadzał on bowiem komputerów po okazyjnych cenach z innych krajów, lecz kupował je na miejscu używając do tego celu podrobionych kart kredytowych. Dziś do mych drzwi zapukała policja z informacją, że szukają komputera o numerze seryjnym takim a takim, który zdaje się być tym samym, który stoi u mnie na biurku. Poprosili o dowody zakupu, ale nie mam pojęcia gdzie je wsadziłem, więc powiedziałem im, żeby przyszli jutro. Dla lepszego zrozumienia sprawy zamieszczam linki do artykułów traktujących o sprawie:

1. Grupa przestępcza sprzedająca kopmutery Apple na myapple.pl zatrzymana - iLans - subkultura Apple g33ków iPhone, MacBook
2. Przekrętów na myapple.pl ciąg dalszy - iLans - subkultura Apple g33ków iPhone, MacBook
3. Przekręty na forum MyApple | Ender's Corner

Co o tym sądzicie? Jak sprawa może się potoczyć? Czy mogę stracić sprzęt?

Tak, jeśli masz taki sprzęt to prawie na pewno zostanie on zabezpieczony co oznacza że nie zobaczysz go przez najbliższe 5 lat. W zależności od okoliczności sprawy możesz też dostać zarzut nieumyślnego paserstwa.

Ja myślę, że nie zobaczysz komputera już nigdy. Wróci do prawowitego właściciela.

A co z pieniędzmi, które za niego zapłaciłem?

Słyszałem, że skonfiskowany sprzęt można dostać na tzw przechowanie. Jakie są wtedy procedury? Gdzie trzeba się zwrócić, do kogo napisać, co napisać?

Powrót