Spzeciw od nakazu zapłaty- przedawnienie prośba o pomoc

• Autor wątku Autor wątku agnieszka2887
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

agnieszka2887

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,

Czy jest tu ktoś,kto składał sprzeciw od nakazu zapłaty do Sądu Rejonowego, podnosząc przedawnienie i miałby chwilkę czasu, aby pomóc mi wypełnić formularz, chodzi mi głównie o punkty od 9 do 12.
Jest wiele wzorów w internecie, z których korzystam, lecz jest to moja pierwsza tego typu sprawa i boję się że coś namieszam,
Pozdrawiam
Agnieszka

A czego dokładnie nie wiesz?

W pkt. 9 powołaj się na przedawnienie wskazując datę, od której biegnie termin przedawnienia.

W pkt. 10 wskazujesz dowody i fakt, jaki udowadniają.

Nie znając sprawy ciężko Ci coś pomóc. Opisz sprawę to Ci tu ludzie pomogą.
Ważne abyś daty podała.

Witam,
Dziękuję za odzew.
A więc tak:
* Umowa z Plusem podpisana dnia 21.09.2010
* Wypowiedzenie umowy + naliczenie kary umownej przez Plusa 22.11.2010
* Zawiadomienie od Plusa o sprzedaży długu firmie X 15.05.2014
* Wezwanie do zapłaty przez firmę X 27.05.2014
* Pozew wniesiony 23.04.2015 przez firmę x
* Wyrok wydany 11.05.2015

Próbowałam sama wypełnić druk SP posiłkując się informacjami znalezionymi w internecie i tak:
pkt.6- Zakres zaskarżenia nakazu lub wyroku zaocznego - w całości
pkt.7 -Zarzuty i wnioski pozwanego - Pozwany wnosi o oddalenie powództwa w całości z uwagi na przedawnienie roszczeń dochodzonych przez powoda.
pkt.8-Żądanie zwrotu kosztów procesu-
Wnoszę o zasądzenie kosztów procesu według norm przypisanych.
pkt.9- Uzasadnienie- Dochodzona wierzytelność jest przedawniona. Należność główna wynika z kary umownej, dotyczcej umowy zawartej z Polkomtel S.A z siedzibą w Warszawie dnia 21.09.2010 w Barlinku a rozwiązanej dnia 22.11.2010.
Kwestionuję to żądanie co do zasady, ponieważ dochodzone roszczenie uległo przedawnieniu, dlatego też zgodnie z dyspozycją art 118 kodeksu cywilnego pozwany uchyla się od jego zaspokojenia.
Jednocześnie podnoszę, że żądanie powoda dotyczy roszczeń dotyczących usługi telefonicznych dotyczących 2010 roku. Roszczenia te uległy przedawnieniu (vide przepis art. 118 k.c.)
Podnoszę zatem zarzut przedawnienia roszczeń dochodzonych przez powoda w niniejszym postępowaniu.

I tu mam problem, to co wpisałam w pkt.9 znalazłam w sieci i nie wiem czy jest ok, pierwszy raz mam do czynienia z sądem, pozwami itd...
Jeśli ktoś wie jak należy sformułować punkt 9 i czy reszta jest wypisana poprawnie, bardzo proszę o rady.
Pozdrawiam

Powrót