Średnia zarobku z 3 miesięcy

• Autor wątku Autor wątku grika
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

grika

Użytkownik
Odpowiedzi
144
Witam wszystkich czy pracodawca w zależności która księgowa liczy może podawać różną wartość średniego zarobku z ostatnich trzech miesięcy? Pytam się gdyż ostatnio miałem liczoną srednia z marca kwietnia i maja 2025r i różnica za ten sam okres rózni się o około 500zł w zależności która pracownica to liczyła

ŚREDNIA powinna wyjść taka sama - to jest matematyka + znajomość przepisów co wliczyć a czego nie

Należy udać się do kadr i wyjaśnić

Co to za zaświadczenie?
Bo jeżeli do świadczeń społecznych to jest kilka różnych form liczenia w zależności o jaki zasiłek się ktoś ubiega.
Np.
- w jednych się odejmuje koszty w innych nie.
- jedne sa wg miesiąca którego dotyczą inne wg daty faktycznej wypłaty
Zapytaj księgowe jak to liczyły i będziesz znał różnicę.
Aaaaa jeszcze np. do ZFŚS: jedni chcą przychód inni dochód.

Dokładnie tak, średnia co do zasady powinna wyjść taką samą, bez względu na to kto ją liczy.

Różnica może wynikać z tego na jakie potrzeby jest liczona (i w zależności od tego jakie składniki wynagrodzenia są brane pod uwagę lub czy sama wartość podawana jest netto czy brutto).

Najlepiej zapytać w kadrach o powód rozbieżności.

Ale jeżeli jest liczona zgodnie z rozporządzeniem ministra dotyczącym ustalania wysokości ekwiwalentu za urlop wypoczynkowy?

A jesteś pewien, że to różnica wartości średniej wynagrodzenia, a nie współczynnika urlopowego obowiązującego dla danego okresu?

kama.1988 napisał:
A jesteś pewien, że to różnica wartości średniej wynagrodzenia, a nie współczynnika urlopowego obowiązującego dla danego okresu?
A co to jest ten współczynnik urlopowy?

Współczynnik urlopowy służy do określenia należnej stawki wynagrodzenia urlopowego/ekwiwalentu za niewykorzystany urlop. Obecnie wynosi 20,92, w ubiegłym roku było to 20,75.

Ale on służy do wyliczenia urlopu za jeden dzień - a nie średniej 3 miesięcy. Współczynnik nie ma wpływu na srednią z 3 miesięcy

Pan_robotnik napisał:
Ale on służy do wyliczenia urlopu za jeden dzień - a nie średniej 3 miesięcy. Współczynnik nie ma wpływu na srednią z 3 miesięcy
no a mi wyszło 17 % mniej gdy było liczone jako ekwiwalent za urlop w stosunku do liczenia wynagrodzenia za urlop

Ostatnia edycja:
grika napisał:
no a mi wyszło 17 % mniej gdy było liczone jako ekwiwalent za urlop w stosunku do liczenia wynagrodzenia za urlop
Średnia z 3 miesięcy się różniła ze względu na współczynnik? Możesz pokazać te wyliczenia?
Bo chyba robisz coś na odwrót.
NAJPIERW liczy średnią. I koniec - zatrzymujemy się bo to jest przedmiotem pytania
POTEM dzielimy przez współczynnik.
Więc się powtórzę - współczynnik nie ma żadnego wpływu na średnią - O KTÓRĄ JEST PYTANIE.

Zależy co jest punktem wyjścia. Najlepiej gdyby autor wątku pokazał nam cyfry, ale na podstawie otrzymanych informacji odniosłam wrażenie, że znana autorowi jest nie tyle sama wartość średnia stanowiąca podstawę naliczenia, co końcowa wartość wynagrodzenia na którą wpływają też inne czynniki...

Powrót